Kan man stjæle ideer via andres drømme?
Leonardo De Caprio rejser i filmen ’Inception’ ind i andre menneskers drømme og stjæler ideer. Spørg Videnskaben undersøger, om det kan lade sig gøre.

 

I filmen ’Inception’ rejser en gruppe mennesker ind i en fremmed mands drømme. Der skal de stjæle en vigtig hemmelighed fra ham.

Filmen ligner ren science-fiction. Men den har fået videnskab.dk’s læser Logan Sothirajah til at spekulere.

For er det faktisk muligt at komme ind i andre menneskers drømme og stjæle eller plante ideer, spørger han Spørg Videnskaben.

Vi sender det spændende spørgsmål videre til Mads Dyrholm, Center for Visual Cognition, Københavns Universitet.

»Nej, det mener jeg ikke, at man kan,« lyder hans første indskydelse. Men han fortæller, at scenariet ikke nødvendigvis er langt fra at blive til virkelighed.

Japanere kan se hvad din hjerne ser

»Der er nogle japanske forskere, der - ved at måle på hjernen - har fundet en måde at gengive figurer, som en forsøgsperson ser på,« fortæller Mads Dyrholm.

Det drejer sig om forskere fra RIKEN Brain Science Institute i Japan. I 2008 genkaldte de på en computerskærm de forskellige billeder, som en person så på – alene ved at analysere forandringer i personens hjernes blodstrømme.

Via en såkaldt fMRI-maskine kunne forskerne på en skærm læse en simpel tekst, som også forsøgspersonen læste.

»Der er nogle japanske forskere, der - ved at måle på hjernen - har fundet en måde at gengive figurer, som en forsøgsperson ser på,«

Mads Dyrholm

»De kunne se et meget groft billede. Det virker kun, når der er tale om enkle figurerer så som en trekant eller en rød plet på hvid baggrund,« siger Mads Dyrholm.

Opdagelsen kan bruges til at aflure drømme

Han fortæller, at japanernes opdagelse muligvis kan føre til, at man en dag kan se andre menneskers drømme på en skærm.

»Jeg vil mene, at når man drømmer, er der aktivitet i den del af hjernen, der ser. Selvom man ikke ser noget med øjnene, ’ser’ hjernen alligevel,« fortæller Mads Dyrholm.

Det betyder, at forskere muligvis engang i fremtiden kan forfine teknologien så meget, at man kan ”stjæle” andre menneskers drømme. Simpelthen ved at se dem repræsenteret på en computerskærm.

»Men forskningen udvikler sig ikke lige så hurtigt som Hollywood. Og i dag mener jeg ikke, at det kan lade sig gøre,« siger Mads Dyrholm.

Vi takker ham for hans svar og sender også en venlig tanke til Logan Sothirajah, der stillede det gode spørgsmål. Nu kan han drømme om den røde videnskab.dk-Tshirt, han får tilsendt som tak.

Du kan læse svar på andre spørgsmål i Spørg Videnskaben - eller selv stille andre spændende spørgsmål ved at sende en mail til redaktionen@videnskab.dk.  

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.


Det sker