Hvorfor spytter jeg, når jeg træner?
Folk spytter til højre og venstre, når de træner. En læser har henvendt sig til Spørg Videnskaben for at få en forklaring.

Adskillige læsere har spurgt Videnskab.dk om, hvorfor fodboldspillere spytter så meget - eller må tørre mundvandet af i trøjen, som Nicklas Bendtner her. (Foto: Per Kjærbye, Fodboldlandsholdet.dk)

Adskillige læsere har spurgt Videnskab.dk om, hvorfor fodboldspillere spytter så meget - eller må tørre mundvandet af i trøjen, som Nicklas Bendtner her. (Foto: Per Kjærbye, Fodboldlandsholdet.dk)

 

Nicklas Bendtner og Dennis Rommedahl gør det, når de knokler rundt på grønsværen. Mark Cavendish og Alberto Contador gør det, når de kæmper sig igennem de krævende bjergetaper i Tour de France.

De spytter i stor stil.

Man kunne få det indtryk, at det handler om mænds ønske om at fremstå maskulint og machoagtigt, en måde at demonstrere styrke og magt på.

Men et spørgsmål fra en kvindelig læser indikerer noget andet.

Spyt pga. stressede slimhinder

»Når jeg løber eller er til spinning, oplever jeg, at jeg ofte skal spytte,« skriver Maja Foged. »Jeg beklager det lidt ulækre spørgsmål, men hvad skyldes den øgede spytproduktion? Når jeg løber i det fri, er det ikke et problem, men jeg kan jo ikke spytte løs i spinninglokalet og må derfor synke det.«

Lars Nybo, professor på Institut for Idræt ved Københavns Universitet, er vant til at dykke ned i fysiologiens mysterier, så han leverer et svar i helt afslappet stil:

»Når vi træner hårdt og bliver forpustede, trækker vi vejret hurtigere og kraftigere, hvilket øger luftventilationen gennem mund og svælg. Det kan stresse og udtørre slimhinderne i den øvre del af luftvejene, så de producerer mere slim,« siger Lars Nybo.

Han tilføjer, at forskning ikke viser nogen ændring i selve spytproduktionen, når man træner. Vi spytter altså mere under fysisk aktivitet, alene fordi vi på grund af den øgede ventilation ikke har tid - og luft - til at synke spyt og slim. I stedet  skiller vi os af med det ad anden vej.

Hvorfor bliver spyt sejt og slimet?

Når vi træner hårdt og bliver forpustede, trækker vi vejret hurtigere og kraftigere, hvilket øger luftventilationen gennem mund og svælg

Lars Nybo

Maja Foged har dog flere spørgsmål til mundvandet:

»Hvorfor virker spyttet ofte sejt under min træning,« spørger hun. »Er det, fordi det blandes med sved?«

Svaret er nej, spyttet bliver ikke slimet af sved. Det skyldes derimod udvalgte proteiner i spyttet, som findes i øget koncentration under fysisk træning - og så et par andre faktorer:

»Spyt består af 90 procent vand. Når vi bliver forpustede og luftventilationen øges, fordamper en del af vandet. Desuden kan luftens temperatur også have indflydelse på fordampningsprocessen. Når vandet forsvinder, vil det efterlade en tyk og slimet masse,« forklarer Lars Nybo.

Stil dit eget spørgsmål til Spørg Videnskaben

Summa summarum:

  • Spytproduktionen øges ikke under træning. Når vi bliver forpustede, synker vi bare mindre end i hviletilstand – derfor har vi mere spyt i munden
     
  • Spyttet opleves sejt og slimet, når vi træner, fordi slimhinderne på grund af stress øger produktionen af slim, og fordi vandet i spyttet fordamper under træning

Tak til Lars Nybo for at gøre os klogere på det rindende mundvand - og selvfølgelig til Maja Foged for spørgsmålet. Der er en T-shirt på vej til dig, så du har noget at tørre hagen i.

Du kan læse andre spørgsmål og svar i Spørg Videnskaben eller sende dit eget spørgsmål ind til redaktionen@videnskab.dk.

Du kan også købe Videnskab.dk's bestseller 'Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?' med 77 af de bedste spørgsmål og svar fra arkiverne.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Annonce: