Hvorfor er tis gult?
CLASSIC: En af Videnskab.dk's yngre læsere har undret sig over farven på tis. Tag med på en lille tur i urinens farvekemi og find ud af, hvorfor tis som regel er gult.

At urin er gult, har det ikke noget at gøre med de fødevarer, vi indtager. I stedet er det nedbrydningen af de røde blodlegemer i leveren, milten eller knoglemarven, der giver den gule farve. (Foto: Colourbox)

At urin er gult, har det ikke noget at gøre med de fødevarer, vi indtager. I stedet er det nedbrydningen af de røde blodlegemer i leveren, milten eller knoglemarven, der giver den gule farve. (Foto: Colourbox)

 

Tit er børn og unge de bedste til at stille klare spørgsmål om verden omkring os - og tit er de voksne de langsomste til at få øjnene op for det gode spørgsmål.

Tag f.eks. Sofie Hansen, der skrev en mail til Spørg Videnskaben, da hun gik i 4.b på Grydemoseskolen i Espergærde.

Måske havde hun gennem længere tid undret sig over farven på sin urin. Måske havde hun drukket store mængder cola, men undret sig over, at urinen alligevel altid havde samme farve, når den har været en tur gennem systemet. 

Måske derfor spurgte hun kort og godt: »Hvorfor er tis gult?«

Urin får sin farve fra - farvestoffer

Spørg Videnskaben har dog taget en ordentligt skraber fra Sofies mail, så nu går hun formentlig i 7. klasse. Men - derfor er hendes spørgsmål jo stadig interessant.

Da vi gik den store spørgsmålsbunke igennem, kunne vi på redaktionen  ikke stå for det latrinære spørgsmål. Så vi har langt om længe fået hevet det ud af gemmerne og sendt det videre til en ekspert på området.

Heldigvis falder svaret hurtigere, end vi kunne sende spørgsmålet videre.

Fakta

Hæmoglobin nedbrydes til billirubin (gul), som omdannes til urobillinogen (farveløs), der igen laves om til urobilin (gul). Formålet er at nedbryde hæmoglobin i komponenter, der kan udskilles enten via urinen eller afføringen. Farven på stofferne, som hæmoglobin nedbrydes til, afgører farven på både urinen og afføringen.

»Årsagen til, at f.eks. cola ikke farver urinen, er, at næsten alle farvestoffer nedbrydes i kroppen, inden de når at blive udskilt med urinen. Det er kun meget få farvestoffer, der ikke bliver nedbrudt, heriblandt en del af farvestofferne fra rødbeder,« forklarer Max Salomonsson, lektor i nyrernes fysiologi på Biomedicinsk Institut ved Københavns Universitet.

Nedbrudt blod giver gul urin

Når urin alligevel er gult, har det ikke noget at gøre med de fødevarer, vi indtager. I stedet er det nedbrydningen af de røde blodlegemer i leveren, milten eller knoglemarven, der giver den gule farve.

Røde blodlegemer lever kun i ca.  120 dage. Derefter nedbrydes de.

Når røde blodlegemer nedbrydes, ødelægges også den del af blodlegemerne, der hedder hæmoglobin. I midten af hæmonglobinen sidder hæm-gruppen, der binder ilt til det røde blodlegeme.

Når de røde blodlegemer bliver pillet fra hinanden, omdannes hæm-guppen til bilirubin, der udskilles fra blodet via leveren og farver både det, der kommer ud af den ene og den anden kropsåbning. 

I mere kropstekniske detaljer lyder forklaringen:

»I tarmen omdannes bilirubin til urobilinogen vha. tarmbakterier, hvoraf en del optages igen, omdannes til urobilin, og udskilles gennem nyrerne og farver urinen gul. Det urobilinogen, der ikke optages bliver omdannet til farvede pigmenter, udskilles med afføring og gør det brunt,« fortæller Max Salomonsson.

Blokerede galdegange giver mørk urin

Nedbrydningsstoffer fra hæmoglobin farver urin gul. Af forskellige årsager kan urinen dog også være brun, rød eller blå. (Foto: Colourbox)

Urin er dog ikke altid gult, og det er ikke kun, fordi du spiser eksempelvis rødbeder.

Hvis du lider af tilstoppede galdegange som følge af eksempelvis galdesten eller en tumor i bugspytkirtlen, der ligger tæt på galdegangen, får du misfarvet både din urin og din afføring.

Årsagen er, at galdegangen, der går fra leveren til tolvfingertarmen, transporterer bilirubin fra leveren og videre til tarmene.

Galdegangen fører galdesaft fra leveren til tolvfingertarmen via galdeblæren. Galdesaften indeholder galdesalte, der binder til fedtstoffer og gør tarmen i stand til at optage dem.

Men hvis galdegangen er tilstoppet, kan bilirubin ikke komme ud med afføringen og bliver derfor optaget tilbage i blodet og udskilt gennem nyrerne i stedet for.

Tilstoppede galdegange ændrer farven på urinen og afføringen, da afføringen ikke længere bliver farvet af bilirubin, hvilket urinen til gengæld gør.

»Derfor giver tilstoppede galdegange både en meget mørk urin, men også en meget lys afføring,« fortæller Max Salomonsson.

 

Gulsot og blå urin

Fakta

Spørg Videnskaben Classic Fra tid til anden 'genudgiver' vi artikler fra arkivet i vores populære brevkasse, Spørg Videnskaben. Denne artikel blev oprindelig bragt på Videnskab.dk 23. januar 2012.

Det er ikke kun afføringen og urinen, der ændrer farve, hvis galdegangene er tilstoppede. Hvis bilirubin ikke bliver udskilt i afføringen, ophobes det i kroppen og giver en gulfarvning af huden.

Gulsot blandt voksne mennesker er ofte en god indikator på enten tilstoppede galdegange eller leversygdom.

Også visse komponenter i medicin kan farve urinen.

I nogle lægemidler bruges f.eks. stoffet methylenblåt, som kroppen ikke kan nedbryde. Derfor bliver methylenblåt udskilt direkte med urinen og farver urinen – ja, blå.

Her på redaktionen håber vi på, at Sofie fremover kan kigge ned i toilettet med mindre undren.

Spørg Videnskaben takker for det gode spørgsmål og kvitterer med en Spørg Videnskaben-t-shirt. Desuden takker vi Max Salomonsson for det gode svar.

Som altid opfordrer vi vores læsere til at undre sig over verdenen omkring os og sende deres undrende spørgsmål ind til os på sv@videnskab.dk.

Vil du blot have fingrene i en T-shirt, kan den købes direkte her.

Leveren er kroppens genbrugsplads

Specielt leveren er central, når det gælder genanvendelse og sortering af stoffer i vores kredsløb.

Når vi spiser eller drikker noget, kommer fødevaren ned i tarmen og bliver optaget i blodet over tarmvæggen. Herefter sørger et adskilt blodsystem sammen med lymfesystemet for, at de optagne stoffer bliver transporteret op til leveren.

I leveren bliver stofferne så nedbrudt, opmagasineret eller omdannet, inden de bliver sendt ud i det store blodsystem, der forsyner hele vores krop med næringsstoffer.

»Leveren er en slags kemisk station i kroppen. Det er blandt andet her, at sukkerstoffer oplagres , så de kan sendes ud i blodet, når kroppen har brug for energi. Fedtstoffer behandles  også i leveren, og der dannes de store blodproteiner som eksempelvis albumin, der er en af de vigtigste komponenter i blodet. I leveren nedbrydes desuden også nogle af de stoffer, der ikke har nogen værdi for kroppen,« siger Max Salomonsson.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk