Hvad må jeg ikke fodre min hund med i julen?
Mange hundeejere vil gerne forkæle deres kæledyr lidt ekstra i december måned med nogle af julens godter. Men hvad kan vores firbenede venner egentlig tåle? Spørg Videnskaben går på jagt efter svar.
hvad må jeg ikke fodre min hund med i julen chokolade vindruer giftigt for hunde ikke tåle

Vores firbenede venner vil så gerne være med i julehyggen. Men pas på, du ikke kommer til at lade chokolade, vindruer eller andre farlige sager ligge fremme i snudehøjde. (Foto: Shutterstock)

Vores firbenede venner vil så gerne være med i julehyggen. Men pas på, du ikke kommer til at lade chokolade, vindruer eller andre farlige sager ligge fremme i snudehøjde. (Foto: Shutterstock)

Der er en grund til, det hedder hundeøjne. Alle hundeejere kender udtrykket, som deres bedste ven kan få i de store, runde øjne, når stegen står på bordet og trækker lokkende duftspor i retning af vores firbenede familiemedlem.

Og vi vil dem jo så godt.  Skal de ikke også have lov at mærke, at det er jul måske? Ligesom lænkehunden, der i den velkendte julesang ’Sikken Voldsom Trængsel og Alarm’ får dobbelt sul af samme grund?

»Nu er det snart jul, og i den forbindelse kan min mand og jeg godt have en tendens til at ’forkæle’ vores Golden Retriever lidt ekstra med resterne fra julebordet. Men man hører jo om alt muligt, hunde ikke kan tåle – kan I ikke hjælpe os med at finde ud af, hvad vi ikke må give hende?« skriver vores læser Silke Baltzer i en mail til Spørg Videnskaben.

På vegne af alle hundeejerne, der vil deres kæledyr det bedste, har Spørg Videnskaben sat ud for at finde ud af, hvad vi egentlig må give vores lodne venner – og hvad de absolut ikke kan tåle.

Første synder: Chokolade

For at besvare spørgsmålet har vi allieret os med professor Charlotte Reinhard Bjørnvad, som er tilknyttet Institut for Klinisk Veterinær- og Husdyrvidenskab ved Københavns Universitet.

Til daglig arbejder hun som dyrlæge på Hospitalet for Mindre Husdyr, og hun har derfor stor erfaring med, hvor hundeejerne typisk går galt i byen:

»En ting, man skal være ekstra opmærksom på her i julen, er sådan noget som chokolade. Det ligger ofte meget tilgængeligt derhjemme, og det ser vi en del forgiftningstilfælde af i juletiden,« fortæller hun.

Chokolade indeholder stoffet theobromin, som findes naturligt i kakaobønner, og som bliver udvundet af bønnernes skaller. Theobromin har en stimulerende effekt på hjertet og hjernen hos både mennesker og hunde, men de firbenede har en meget lavere tærskel for stoffet, end vi har, fortæller professoren.

»Meget høje doser kan også være skidt for os mennesker, men hunde bliver overstimuleret af stoffet og kan gå i kramper og få hjerterytmeforstyrrelser af det. I værste tilfælde kan de dø.«

Mørk chokolade er værst

Det er især mørk chokolade, såsom overtrækschokolade, man skal være opmærksom på ikke at lade ligge fremme derhjemme i snudehøjde. Mørk chokolade indeholder nemlig en højere dosis theobromin end lys chokolade og er derfor giftigere for hunde.

Faktisk skal der ikke mere end 10 gram 70 procents chokolade per kilo til at skabe en chokoladeforgiftning hos en hund, fortæller Charlotte Reinhard Bjørnvad.

Nogle studier har endda vist, at der ikke skal mere end 3 gram per kilo til.

»Hunde har en tendens til at synes, at chokolade er rigtig lækkert, og derfor er det virkelig en ting, man skal være opmærksom på. Det er dog sjældent, at folk kommer herind og fortæller, at de har fodret deres hund med chokolade med vilje. De fleste ved godt, at det er en skidt ting for hunde.«

Panodiler er forbudt for hunde!

Når julen er overstået, kommer nytåret og for de flestes vedkommende en ordentlig portion champagne, øl, vin, og hvad sig dertil ellers hører.

Når man dagen derpå får brug for en enkelt hovedpinepille eller to, skal man være opmærksom på, at de ligeledes skal holdes langt ude for hundens rækkevidde.

Panodiler kan føre til akut leversvigt, fordi hunde er ekstra følsomme over for det aktive stof i pillerne, paracetamol.

Anden synder: Rosiner og vindruer

En anden synder, vi ofte har liggende derhjemme i større mængder i denne søde juletid og måske godt kunne overveje at stikke et par stykker af ned under bordet til den insisterende snude, er rosiner.

Og sammen med vindruer er det en af de andre store julebanditter, når det kommer til de firbenedes sarte maver, fortæller Charlotte Reinhard Bjørnvad.

Det mærkelige ved det er, at der ikke er nogen, der ved, hvorfor rosiner og vindruer er farlige for hunde. Eller hvor store mængder der skal til, før det bliver farligt. Eller hvorfor de små, runde godter kun er farlige for nogle hunde og ikke for andre.

»Nogle rapporter siger, at meget små mængder kan give symptomer indenfor 24 timer, hvor hundene begynder at kaste op, ikke vil spise og udvikler diarré. Men det gælder langt fra alle. For nogle skal der kun en lille mængde til, for andre en større mængde,« siger Charlotte Reinhard Bjørnvad og fortsætter:

»Og så er der nogle hunde, der kan spise det, uden at der sker noget som helst ved det.«

Rosin- og vindrueforgiftning kan skyldes sprøjtegift

For hunde, som absolut ikke kan tåle rosiner og vindruer, kan de for mennesker ellers så sunde godter også give langt alvorligere symptomer.

Inden for 48 timer kan hunden få akut nyresvigt, hvor nyrerne holder op med at filtrere blodet.

Det er vigtigt, at man lader sin hund indlægge, hvis den begynder at vise tegn på en rosin- eller vindrueforgiftning, fortæller Charlotte Reinhard Bjørnvad.

Her kan dyrlægerne forsøge at få sat gang i nyrerne igen – men sommetider er hunden for dårlig, og så kan forgiftningen blive fatal.

»Vi ved ikke, hvorfor nogle kan tåle det, og andre absolut ikke kan. Måske er der nogle, der er genetisk disponerede. Måske hænger det sammen med de sprøjtegifte, der er blevet brugt på frugten. Vores råd må under alle omstændigheder være at holde det langt væk fra dem,« siger Charlotte Reinhard Bjørnvad.

Tredje synder: Løg og hvidløg

En tredje madvare, som kan have store konsekvenser, hvis den ender i en hundemavse, er noget så umiddelbart uskyldigt som løg og hvidløg.

Selvom de kan være nok så lækre som ingredienser i menneskemad, er det ikke noget, man skal forsøge at inkorporere i sin hunds diæt.

»Det her er en ting, som, mange ikke ved, er farligt. Løg og hvidløg har et stof i sig, som går ind og ødelægger hundens røde blodlegemer. Og det går rimelig hurtigt. En hund, der har spist løg, kan allerede lide af blodtab dagen efter,« fortæller professoren.

hvad må jeg ikke fodre min hund med i julen chokolade vindruer giftigt for hunde ikke tåle

Hvis du virkelig vil forkæle din hund - så giv den almindelig hundefoder. Så får den nemlig lige præcis de mineraler og vitaminer, den skal have. (Foto: Shutterstock)

Symptomerne på en løgforgiftning er, at hunden begynder at puste og bliver slap. Den får typisk også blege slimhinder, hvilket du kan se i munden, i næsen eller i øjnene.

»Hvis din hund pludselig ikke vil med ud at gå tur og samtidig står og pruster og åbner munden for at få vejret, uden at der i øvrigt er nogen grund til det, så skal du ringe til en dyrlæge.«

Fjerde synder: Fedtrige rester

Nu er det jo trods alt de færreste mennesker, der ligefrem propper deres kæledyr med chokolade, vindruer, rosiner, løg og hvidløg.

Hvad mange til gengæld godt kan finde på at stille ned på gulvet til deres bedste ven, er de fedtrige rester. Men det er også en rigtig dårlig ide, advarer Charlotte Reinhard Bjørnvad.

»Hunde kan ikke tåle store skift i deres diæt. De får øget risiko for diarré og akut mavebetændelse, hvis de får noget, de ikke er vant til. Hvis de er vænnet helt til deres hundefoder og så får serveret sådan et julemåltid, så svarer det til, at vi andre rejser et smut til Indien.«

En god omgang flæskesteg med svær og sovs og kartofler kan give hunden øget risiko for at udvikle bugspytkirtelbetændelse, hvor den i ’bedste’ tilfælde får ondt i maven og holder op med at spise, eller i værste tilfælde går i en choklignende tilstand.

Bugspytkirtlen frigør normalt alle de enzymer, vi skal bruge til at nedbryde vores mad, men når den bliver betændt, aktiveres enzymerne allerede inde i kirtlen, og den går i gang med at nedbryde sit eget væv. I slemme tilfælde kan vævet omkring den også tage skade.

»Her afhænger det igen meget af den enkelte hund, hvor meget der skal til fra gang til gang, men man skal som hovedregel holde sig helt fra de meget fede ting som leverpostej, andefedt og marv fra for eksempel osso buco,« siger Charlotte Reinhard Bjørnvad.

Spørg Videnskaben

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.

Du kan spørge om alt - men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.

Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Men hvaaad må vi sååå?

Når alt dét er sagt, så må professoren dog alligevel krybe til korset. Hun er nemlig selv hundeejer og ved, hvor overbevisende 'hundeøjnene' kan være, når vi andre sidder og mæsker os i julegodterne.

Hun har derfor nogle råd til, hvordan man alligevel kan jule-forkæle sin hund lidt ekstra, uden at den tager skade:

»Jeg ser ikke noget galt i at give hunden en lille smule rester, så længe man holder sig til det reelle kød og undgår de fedtholdige produkter. Lidt kylling og kogte kartofler kan de for eksempel godt tåle,« siger hun og fortsætter:

»Det er jo meget hyggeligt, hvis man har nogle små rutiner med, at den får lidt godbidder i forbindelse med, at man står og kokkererer.«

Generelt skal man dog primært holde sig til hundemaden, slutter hun. Så er man nemlig sikker på, at hunden får de vitaminer og mineraler, den skal have. Og så er julefreden reddet.

Vi takker Katja for det gode spørgsmål og Charlotte Reinhard Bjørnvad for det mindst lige så gode svar. Du kan læse mange flere gode spørgsmål og svar i Spørg Videnskaben her på siden eller selv sende dit spørgsmål ind til os på sv@videnskab.dk.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk