Gaaab! Hvorfor tager sex så lang tid?
Sex er godt, men hvorfor i alverden skal det tage så lang tid, vil en læser gerne vide. Vi finder svar hos eksperterne.

Evolution, kultur, solide parforhold og menneskers store hjerner har gjort, at sex tager den tid, som sex nu en gang tager. (Foto: Shutterstock)

 

Vores læser Allan Fjord Jacobsen har tænkt på sex.

Det er der jo som sådan ikke noget mærkeligt i, for Allan er vel bare, som mænd er flest.

Der er dog noget omkring sex, som Allan ikke helt forstår, og i den sammenhæng har han gjort det eneste rigtige: Han har sat sig til tasterne og skrevet ind til Spørg Videnskaben.

»Hvis formålet med sex er at reproducere sig selv, hvorfor i alverden skal det så tage så lang tid? Ville det ikke være meget mere fornuftigt ud fra et evolutionært synspunkt, hvis man bare fik udløsning med det samme, og på den måde fik det overstået i en fart,« skriver Allan i sin mail til os.

Til at besvare Allans spørgsmål har vi taget fat i to forskere på området, nemlig professor i sexologi Christian Graugaard fra Sexologisk Forskningscenter, Klinisk Institut, Aalborg Universitet og professor Trine Bilde fra Institut for Bioscience - Genetik, økologi og Evolution ved Aarhus Universitet.

Sammen skal de vel nok kunne fortælle Allan, at sex nu en gang tager den tid, som sex skal tage?

Christian Graugaard er den første, vi taler med.

»Fra et evolutionært synspunkt kan kortvarig sex ganske rigtigt virke til at være god sex. Den legendariske amerikanske sexforsker Alfred C. Kinsey, som oprindeligt var uddannet zoolog, omtalte da også for tidlig sædafgang som en 'plusvariant', hvilket indikerede, at det var en evolutionær fordel, fordi det tillod manden at sprede sin sæd hurtigt og effektivt. Men vi mennesker er jo nu en gang mere end biologiske automater, og derfor tager sex længere tid,« fortæller Christian Graugaard.

Sex er andet end udløsning

Før vi kommer nærmere et svar på Allans spørgsmål, er vi følge Trine Bilde fra Aarhus Universitet nødt til først at definere, hvad vi mener med sex, og hvad vi mener med lang tid.

Hvis vi blot mener den tid, som det tager at få udløsning, kan det tage så lidt tid som få sekunder. Så kan Allan jo se, hvad hans kæreste siger til, at han er færdig og ude af sengen på under et minut.

Når sex generelt tager længere tid, er det således på grund af alt det andet, som kommer uden om selve udløsningen.

Det drejer sig blandt andet om forspillet, efterspillet og alt det ind imellem, der vist mest bare er for sjov. Det kan sammenlagt få hele sexakten til at tage timer.

Fakta

Et canadisk studie fra 2013 viste, at unge mænd gennemsnitligt forbrænder 4,2 kalorier i minuttet under sexakten, mens unge kvinder gennemsnitligt forbrænder 3,1 kalorier i minuttet. Det betyder, at sex er en bedre motionsform end en rask gåtur. Det giver dog ikke lige så meget motion som en løbetur rundt i parken, men må alligevel betegnes som motion. I studiet havde forsøgspersonerne gennemsnitligt sex i 24,7 minutter. Det korteste ’forsøg’ varede 10 minutter, mens det længste strakte sig over 57 minutter. Læs mere i artiklen 'Så mange kalorier forbrænder du ved sex'.

»Det er som sådan ikke selve udløsningen, som bestemmer, hvor lang tid det tager. Det er alt det uden om. Og det udenom handler evolutionært om at øge chancen for, at hannen rent faktisk også kommer til at befrugte hunnens æg,« siger Trine Bilde.

Det der med ’hannen’ og ’hunnen’ vender vi tilbage til senere, når vi kigger på den evolutionære udvikling af sex blandt andre arter end mennesker.

Kultur og hjernen gør sex langvarig

Når det gælder os mennesker spiller nogle helt unikke ting ind i, hvorfor vi dyrker sex, hvordan vi gør det, og hvor lang tid det tager.

Seksualitetsforskeren Christian Graugaard fortæller, at vi mennesker med vores store hjerner iscenesætter, reflekterer og fortolker alt, vi gør. Vi udfolder vores biologi i komplekse mentale og sociale landskaber, og det er seksualiteten et godt eksempel på.

»Men det er langt fra det eneste. Tænk eksempelvis på et måltid mad. Det er jo viklet ind i sociale ritualer, som ligger langt uden for det biologisk nødvendige. Forestil dig, hvor lang tid en zebra ville overleve på savannen, hvis den brugte lige så lang tid på at spise, som vi gør ved et gennemsnitligt dansk sølvbryllup. På samme måde bruger vi meget længere tid på sex, end det er biologisk nødvendigt,« siger Christian Graugaard.

Ifølge Christian Graugaard er vores komplekse hjerner og vores kultur altså medvirkende faktorer til, at Allan bliver nødt til at bruge mere end bare et par minutter i sengen med sin kæreste.

Derfor er sex en fornøjelse

Aarhus-professoren Trine Bilde er enig i, at kultur har været med til at forme menneskets seksualitet til, hvad den er i dag.

Kombinationen af kultur og evolutionær fordel har ifølge Trine Bilde gjort sex blandt en mand og en kvinde helt unik, hvor blandt andet noget så usædvanligt som fornøjelse spiller en rolle; i hvert fald når vi sammenligner os med de andre dyr.

Fornøjelsen ved sex er dog ikke blot til for fornøjelsens skyld.

»Vores kultur har gjort kvinderne afhængige af manden til at forsørge sig, mens manden er afhængig af kvinden til at tage sig at sit afkom. Derfor giver det mening, at de kun dyrker sex sammen og ikke med nabokonen eller nabomanden. En mand ville jo ikke få nogen evolutionær fordel ud af at forsørge en kvinde, som muligvis havde fået børn med en anden mand. På samme måde skal en kvinde evolutionært set holde på sin mand for at sikre sig, at hendes partner ikke pludselig skal til at forsørge naboens børn også. Nydelsen ved sex kan være med til at skabe et bånd imellem manden og kvinden og medvirker til, at det tager længere tid,« fortæller Trine Bilde.

Sex mellem bedsteforældre har evolutionær fordel

Sex og nydelse ved sex har faktisk endnu en funktion hos mennesker.

Mennesket er nemlig den eneste art, som stadig dyrker sex, selv efter kvinden har nået en alder, hvor hun ikke længere kan få børn.

Der er ikke mange andre dyr end mennesker, som synes, at sex er en fornøjelse. Bonoboerne er dog et eksempel på en dyreart, som dyrker sex alene for fornøjelsens skyld. (Foto: Rob Bixby)

Det giver umiddelbart ingen evolutionær mening, at kvinder skal bruge energi og tid på sex, hvis der ikke længere kan komme børn ud af det.

For mændenes vedkommende burde de da også bare droppe de gamle kvinder og finde sig en ny, ung og fødedygtig en af slagsen til at føre deres gener videre.

Men både mænd og kvinder har faktisk en evolutionær fordel ved at blive sammen. Mennesker er nemlig fra naturens side designet til at tage sig af deres børn og børnebørn. Derfor er det en fordel for både manden og kvinden, at de bliver sammen.

 

Sex knytter parret tættere sammen

Hvis manden forsørger kvinden, og hun tager sig af børnebørnene, sikrer de i fællesskab, at deres gener bliver ført videre til ikke bare den næste generation, men også den efterfølgende.

»I den sammenhæng, hvor det giver mening, at manden og kvinden bliver sammen, selvom de ikke længere kan få børn, spiller sex en stor rolle. Ved at have nydelse ved langvarig sex bliver parrene knyttet tættere sammen, og det er indirekte med til at sikre deres gener gennem deres børnebørn,« siger Trine Bilde.

På det mere molekylærbiologiske niveau viste forskere i 2012, at blandt andet sex mellem en mand og en kvinde i et parforhold stimulerer produktionen af stoffet oxytocin, som mindsker en mands lyst til at være sammen med andre kvinder efterfølgende.

Oxytocin er ifølge forskerne bag studiet med til at promovere troskab og sammenhold i parforholdet. Et studie fra 2009 viste desuden, at oxytocin er med til at skabe tillid i et parforhold.

 

Hunner parrer sig med alle og enhver

Når det gælder alle andre arter end mennesker, kommer nogle mere banale forplantningsfordele i spil i udmålingen af sexaktens længde, der blandt nogle dyr godt kan tage meget lang tid.

Det er nemlig sådan, at hunnerne blandt mange dyrearter parrer sig med mange forskellige hanner. På den måde kan hun få en masse sædceller, som hun kan vælge og vrage imellem.

For hunnen kan det være en fordel at få parret sig med flere potentielle fædre til sit afkom. Specielt, hvis hun er i stand til at udvælge sæden fra den stærkeste eller bedste han og befrugte sine æg med den.

For hannen er det dog en helt anden sag. De frisindede hunner reducerer nemlig muligheden for, at han bliver far til afkommet.

Derfor er der i mange situationer og for mange hanner fra forskellige arter kun én ting at gøre: Hannen må monopolisere hunnen ved en langvarig parring.

Vores kultur har gjort kvinderne afhængige af manden til at forsørge sig, mens manden er afhængig af kvinden til at tage sig at sit afkom. Derfor giver det mening, at de kun dyrker sex sammen og ikke med nabokonen eller nabomanden.

Trine Bilde

»Ved at monopolisere hunnen gennem en langvarig parring sikrer hannen sig, at afkommet bliver hans. Hvis en edderkoppehan sidder sammen med en edderkoppehun en hel dag, kan andre hanner jo ikke parre sig med hende. Monopolisering af hunnen er den altoverskyggende årsag til, at der findes så mange forskellige former for sextilpasninger i forbindelse med sex. Det kan for eksempel være at vogte hunnen efter parring, at fjerne sæd fra den forrige han, eller at overføre kemiske stoffer sammen med sæden, der nedsætter hunnens lyst til at parre sig igen. Alt afhængig af disse tilpasninger, kan sex tage kort eller meget lang tid,« siger Trine Bilde.

 

Flok af hunner betyder hurtig parring

Hvem dyrker så sex i lang tid, og hvem får det overstået i en fart?

For at besvare det spørgsmål skal man ifølge Trine Bilde kigge på parrings- og gruppestrukturen blandt de forskellige dyr.

Blandt nogle dyr vil hunnerne parre sig med alle de hanner, der tilfældigvis kommer forbi, hvis hun ellers kan komme til det. Her er det en evolutionær fordel, hvis hannen monopoliserer hunnen, og vi vil derfor finde, at sexakten kan tage længere tid.

Det gælder eksempelvis de føromtalte edderkopper, som Trine Bilde forresten forsker i.

Blandt andre dyr er strukturerne måske, at én han parrer sig med en hel flok af hunner, som han har erobret i kampe med andre hanner.

Her har hannen allerede sikret sig, at hunnerne ikke parrer sig med andre hanner, og han behøver derfor heller ikke selv bruge lang tid på hver parring.

»Desuden kan man jo sige, at hannen skal parre sig med mange hunner. Derfor kan han ikke bruge så meget tid på hver enkelt. Det nytter jo heller ikke noget, hvis hannen har gang i en langvarig sexakt, mens en udfordrende han kommer ind og stjæler alle hans hunner. Derfor kan vi i flokstrukturer finde, at sex er overstået ret så hurtigt,« siger Trine Bilde.

 

Ikke mere sex

Efter at have været rundt om både sex mellem dyr og mennesker håber vi på, at Allan har fået svar på, hvorfor han skal give sig god tid til at dyrke sex med sin kæreste.

Vi takker i hvert fald for spørgsmålet og kvitterer med en 'Spørg Videnskaben'-T-shirt.

Vi takker også Christian Graugaard og Trine Bilde for de gode svar.

Som altid vil vi opfordre vores læsere til at undre sig over verden omkring dem og sende deres undren ind til os på sv@videnskab.dk.


Ugens Podcast

Lyt til vores ugentlige podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.