Når vi ser billeder af det ydre rum, forekommer det i sagens natur meget stillestående.
Læg dertil, at forandringer på den kosmiske skala ofte sker over millioner af år. Selv da de første babylonske astronomer observerede stjernerne for 3.000 år siden, kiggede de op på en himmel, der i store træk ligner den, vi ser på i dag.
Men universet er hele tiden i forandring. Og vi har endelig teknologi, som er fintfølende nok til at se det ske. Det bevidner en ny ‘time-lapse’ fra NASA, som viser himlens udvikling over de seneste 12 år.
En time-lapse er en række billeder taget over tid og skåret ned til en kort sekvens, også kendt som intervalfotografi.
Med det på plads, her er videoen fra NASA, som fra et minut inde viser nogle af de utrolige observationer.
Blandt andet kan vi se, hvordan et sort hul, som er 690 millioner lysår væk, lyser op, mens det fortærer, hvad der formentlig er stjerner. Gassen fra stjernerne bliver opvarmet, når de suges ind i det sorte hul, og lyser op.
En anden sekvens viser en døende stjerne, som er ved at løbe tør for energi, og som på krampelignende vis udvider sig og trækker sig sammen, så dens lys stiger og falder i intensitet.
Måske mest fascinerende er en sekvens, som viser et område kun 1.385 lysår fra Jorden, hvor nye stjerner skabes. Her klumper kolde skyer af gas og støv sig sammen, indtil det får nok tyngde til at skabe en lysende kerne, som med tiden bliver til en stjerne.
Billederne viser intet mindre end 12 af disse såkaldte ‘proto-stjerner’, som over 10 år vokser tydeligt i intensitet og størrelse.
Uanset hvor vilde billederne er, er der dog én ting, der er værd at have in mente: Det bliver kun bedre herfra.

\ Læs mere
\ Læs mere
cll