For nylig fik en række lande et flot syn at se, da der var en delvis solformørkelse over Nordamerika.
Det bedste sted at observere solformørkelsen var dog tæt på Nordpolen, et sted hvor der normalt er meget befolkningstyndt.
Dog var rumsonden Hinode flere hundrede kilometer over Jordens overflade – på det rigtige sted til at kunne se solformørkelsen.
Da solformørkelsen toppede, dannede den en ‘ild-ring’, hvilket skyldes, at Månen ikke dækker fuldstændig for Solen.
Hinodes anden solformørkelse nogensinde
For at få en total solformørkelse skal Månen, udover at være det rigtige sted på himlen, også være i den rigtige afstand til Jorden.
Månens afstand til Jorden varierer med 42.592 kilometer fra den mindste til den største afstand til Jorden.
Dette er blot den anden solformørkelse, som Hinode observerer, efter den blev opsendt i 2006, og Hinode ser ikke Solen, som vi mennesker gør.
Om bord på rumsonden er der en række instrumenter, der kan observere forskellige egenskaber ved Solen, og ved solformørkelsen blev særligt XRT-instrumentet brugt.
Vi forstår stadig ikke Solens korona ret godt
XRT kan se den røntgenstråling, som bliver udsendt fra Solens yderste lag kaldet koronaen, og dette meget varme og tynde lag, der er en del af Solens atmosfære, kan være meget svært at observere.
Solens korona er stadig omgivet af mystik, for Solens atmosfære er millioner af grader varm, mens dens overflade blot er omkring 5500 grader varm.
I dag forstår vi ikke, hvilke mekanismer det er, der opvarmer atmosfæren til disse ekstreme temperaturer.
Med Hinodes XRT blev der taget nogle meget flotte billeder af Solens korona, og de er samtidig blevet lavet til en film, som du kan se her:
Video: Hinode