Planetjægeren TESS er i gang: De tre første exoplaneter er fundet, og der er flere i vente

Annonce:

Det var med global årvågenhed og store forventninger, da Jordens nyeste planetjæger, rumteleskopet TESS, blev skudt afsted af NASA i april 2018.

TESS, som står for Transiting Exoplanet Survey Satellite, blev sendt i rummet med ambitionen om at finde ukendte exoplaneter – det vil sige planeter, som kredser om andre stjerner end Solen.

Små otte måneder senere har TESS endelig taget hul på sin jagt, skriver CNN.

Rumteleskopet har nemlig fundet de tre første exoplaneter på sin rejse. Det drejer sig om henholdsvis planeterne:

  • HD 21749b – en exoplanet, der er tre gange større end Jorden og kun 53 lysår væk.
  • Pi Mensae c – en såkaldt superjord, hvilket er en exoplanet med en masse, som er højere end jordens, men betragteligt mindre end massen i solsystemets mindste gaskæmper, Uranus og Neptun. Den er 60 lysår fra Jorden.
  • LHS 3344b – en klippeplanet 49 lysår fra os, og som kredser om en dværgstjerne, der er en femtedel af vores sols størrelse.

HD 21749b kredser om en exceptionel klar stjerne i et langstrakt 36-dages kredsløb. Den har en overfladetemperatur på knap 150 grader, hvilket er køligt, taget i betragtning af hvor tæt den er på sin stjerne.

»Det er den koldeste lille planet, vi kender, der kredser om en så klar stjerne,« fortæller postdoc ved Massachusetts Institute for Technology’s Kavli Institute for Astrophysics and Space Research Diana Dragomir ifølge CNN.

Annonce:

Hun fortæller desuden, at opdagelsen er lidt af en fangst, som bliver interessant at studere i detaljen, da det generelt er svært at finde planeter som denne.

Pi Mensae c er især interessant, da dens stjerne minder meget om vores sol i masse og størrelse.

»Vi har fået bekræftet tre planeter indtil videre, og der er mange flere, der blot venter på at blive bekræftet,« fortæller postdoc ved Massachusetts Institute for Technology’s Kavli Institute for Astrophysics and Space Research Diana Dragomir ifølge CNN.

»Så det går rigtig godt, og TESS er allerede en stor hjælp i ambitionen om at blive klogere på forskellighederne af disse små planeter,« konkluderer hun.

Udover de nu tre exoplaneter har TESS også fanget seks supernovaeksplosioner, som den optog, inden nogen teleskoper på Jorden overhovedet nåede at observere dem.

fghs

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts