Nu kan et vildfarent rumskib, der styrter mod Jorden, gøre dig til den heldige ejer af en Videnskab.dk-T-shirt.
Det kræver bare, at du skriver en kommentar med dit bud på, hvilket land eller hav rumskibet dumper ned i.
Det omtalte rumskib er det russiske Progress M-27M / 59P, der efter planen skulle have fragtet tre tons forsyninger op til astronauterne ombord på Den Internationale Rumstationen (ISS).
Men noget gik galt under opsendelsen, og da forsyningsfartøjet var nået op i omkring 200 kilometers højde, havde den russiske rumfartsorganisation Roskosmos mistet kontrollen over rumskibet.
Stor risiko for at stumper rammer Jorden
Progress nåede derfor aldrig op til ISS. I stedet tumler det vildfarne, ubemandede rumskib omkring Jorden, og om et par dage forventes det at gennembryde atmosfæren. Det meste af det i alt syv ton tunge rumskib forventes at brænde op undervejs, men rester af rumskibet kan overleve turen og ramme Jorden.
Risikoen for, at nogen bliver ramt i hovedet, er dog ekstremt lille, forklarer Ole J. Knudsen, der er kommunikationsmedarbejder på Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet, og som følger Progress’ færd tæt.
»Der er stor risiko for, at der kommer noget ned, men langt størstedelen af Jordens overflade er hav, så det er ikke noget, man bekymrer sig om,« siger Ole J. Knudsen, tidligere planetarieleder på Steno Museet.
Danmark er uden for farezonen
Samtidig er det helt udelukket, at en dansk haveejer får smadret sit drivhus af et stykke rumskrot. Danmark ligger nemlig for nordligt til, at rumskibet kan havne inden for landets grænser.
Det skyldes, at rumskibets baneinklination er på 51,6 grader. Det betyder, at rumskibet kredser omkring Jorden i en bane, der ikke når op til Danmark, hvis sydligste punkt ligger omkring den 55. nordlige breddekreds.
»Det rammer et eller andet sted på Jordens overflade mellem 52 graders nordlig og 52 graders sydlig bredde. Det kan være ethvert sted mellem Patagonien i det sydlige Argentina til områder på højde med Frankfurt,« siger Ole J. Knudsen.
Rumskibet rammer fredag aften eller natten til lørdag
Rumskibet følges nøje via radarer, men det er endnu for tidligt til at kunne udregne præcis, hvornår det rammer Jorden.
»Lige nu ser det ud til, at det rammer 9. maj kl. 01.01 dansk tid. Men vores viden om den øvre atmosfære, som bremser rumskibet, er meget dårlig, så vi kan ikke sige det med sikkerhed før nogle timer før,« fortæller Ole J. Knudsen.

Han henviser til hjemmesiden satview.org, hvor Progress kan følges live. Hjemmesiden opdateres løbende med det bedste bud på, hvornår rumskibet rammer Jorden.
Udregningerne laves ud fra erfaringer om, hvor stor gnidningen i atmosfæren er på denne årstid, men usikkerheden på nuværende tidspunkt er stor, fordi soludbrud eksempelvis kan få atmosfæren til at udvide sig.
Derfor kan rumskibet styrte ned adskillige timer før eller efter kl. 01.01 natten til lørdag. Det betyder så også, at det er umuligt at regne ud, hvor rumskibet vil ramme, da det flyver hele vejen rundt om Jorden på bare 88 minutter.
»Det falder ned mellem 52 graders nordlig bredde og 52 graders sydlig bredde, men ellers er der fuldstændig frit slag med 2-3 dages varsel,« siger Ole J. Knudsen.
Gæt hvor rumskibet rammer – og vind en T-shirt
Ole J. Knudsen vil dog ikke komme med et nærmere gæt på nedfaldsstedet, men det kan du, kære læser. Og hvis du rammer rigtigt, kan du tilmed vinde en Videnskab.dk-T-shirt.
Du deltager i konkurrencen ved at skrive en kommentar under denne artikel eller i dette opslag på Facebook med dit gæt på, hvilket land eller hav rumskibet rammer i.
Reglerne er simple:
- Du må kun gætte én gang.
- Du skal komme med dit bud, inden rumskibet rammer.
- Hvis flere gætter det rette land eller hav, trækker vi lod blandt de korrekte bud.
- Hvis hele rumskibet brænder op i atmosfæren, eller man efterfølgende ikke finder ud af, hvor rumskibet faldt ned, trækker vi lod blandt alle gæt.
Opdateret 8. maj 2015 kl. 10:55:
Rumskibet styrtede allerede ned i nat kl. 04:20 dansk tid, hvor det sandsynligvis brændte op i atmosfæren over Stillehavet. Vinderen af konkurrencen blev Emilie Marie Lykke Duus.
Læs mere: Vildfarent rumskib styrtede ned over Stillehavet