6. april 2019 registrerede NASA’s rumsonde det, som, forskere tror, er det første jordskælv på Mars.
Jordskælvet, der af de fleste medier er blevet døbt ‘Mars-skælvet’, regnes sågar for at være det første skælv nogensinde målt på en anden planet.
Det skriver DR.
For blot fem måneder siden landede NASA’s rumsonde ‘InSight’ på Mars for netop at lave seismologiske målinger (målinger af jordskælv).
LÆS OGSÅ: Sådan måler man jordskælv i dag
Og ifølge DR, som henviser til NASA’s rumfartsinstitut i Californien, Jet Propulsion Laboraory, blev jordskælvet beregnet til omkring 2,5 på Richter-skalaen, hvilket er relativt lavt.
I en artikel beskriver BBC, at de færreste mennesker på Jorden ville bemærke et skælv på mellem 1 og 2.
Forskerne skal nu i gang med at undersøge, hvad der har forårsaget skælvet, men de ved imidlertid, at det kom fra planetens indre, og det således ikke var vinden, der var skyld i målingen.
På Videnskab.dk har vi tidligere beskrevet, hvordan et jordskælv normalt opstår, hvilket blandt andet skyldes, at Jordens tektoniske plader forskyder sig, støder sammen eller skurrer mod hinanden.
Der er til gengæld ingen tektoniske plader på Mars, hvorfor der – ifølge DR – sker en seismisk aktivitet på baggrund af en proces bestående af nedkøling og sammentrækninger, der akkumulerer så meget stress, at jordskorpen revner.
LÆS OGSÅ: Komikere kan få en vigtig rolle i første bemandede Mars-mission
LÆS OGSÅ: InSight sender selfie hjem fra Mars
LÆS OGSÅ: Kan mennesker bo på Mars?
nan