Hvis du er særligt skrap til at flyve en rumraket, har du nu chancen for at vinde titlen som Raketmester 2017 og blive den lykkelige ejer af en autograf fra selveste Andreas Mogensen, den første dansker i rummet.
Måske tænker du, at det lige er voldsomt nok at trække i rumdragten for at vinde titlen og signaturen, men fortvivl ej. Din mission foregår naturligvis ikke ude i det virkelige verdensrum, men i simulatorspillet, Raketsimulator 3T2015.
Det er Videnskab.dk’s YouTube-kanal om videnskab og gaming, Newgame, som står bag konkurrencen, og sammen med Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, har de altså udlovet titlen som Raketmester 2017 til dén amatørastronaut, der kan få den højeste score i raketsimulatoren.
Byg din egen rumraket
Før du kan drage ud på din rummission i simulatorspillet, skal du først bygge din egen raket og beslutte, hvor mange dele den skal bestå af.
Du kan dog også få lidt hjælp og bede spillet om at bygge raketten, så den svarer til en Soyuz-raket, altså den type fartøj, der 2. september 2015 sendte Andreas Mogensen ud i rummet som den første dansker nogensinde.
\ Læs mere
Soyuz-raketten er en løfteraket i tre trin, som hver indeholder en motor og et brændstofsmodul. De tre trin frigøres løbende på rejsen mod Den Internationale Rumstation, og til sidst er der kun selve rumskibet tilbage.
I videoen nedenfor fortæller Andreas Mogensen mere om Soyuz-raketten, når han sammen med Newgames Søren Storm undersøger, om man kan efterligne en mission til ISS med et Soyuz-fartøj i simulatorspillet Kerbal Space Program.
Vægtløshed: Som at hænge med hovedet nedad
I videoen fortæller Andreas Mogensen også om, hvordan det var at rejse ud i rummet for første gang i en Soyuz-raket.
Særligt den vægtløse tilstand, som indtræder, når tredje trin i raketten slukkes, var en speciel oplevelse for den danske astronaut.
»For mig føltes det, som om jeg slog en baglæns kolbøtte, og de næste par timer havde jeg en fornemmelse af at hænge med hovedet nedad,« fortæller Andreas Mogensen i videoen.
»Det har nok noget at gøre med, at der pludselig ikke er tyngdekraft, som suger blod ned i benene, og så får man mere blod til hovedet.«
\ Læs mere
Du kan i videoen også høre mere om Andreas’ rejse tilbage til Jorden og sidst men ikke mindst få instrukserne til, hvordan du kan få æren og titlen som Raketmester 2017.
Konkurrencen løber i hele januar 2018, hvor du kan øve dig på at blive den bedste amatørastronaut.