Forskere har – ved lidt af en tilfældighed – fundet svage spor af en enorm ‘monster-galakse’, der aldrig er set før, og som daterer helt tilbage fra det tidlige univers, skriver University of Massachusetts Amherst i en pressemeddelelse.
»Det får dig til at spekulere på, om det kun er toppen af isbjerget, og om der er en helt ny population af galakser, der bare venter på at blive opdaget,« fortæller Kate Whitaker, medforfatter til studiet, der er blevet offentliggjort i The Astrophysical Journal.
Den massive galakse har lige så mange stjerner som Mælkevejen og danner nye stjerner 100 gange så hurtigt som vores egen galakse. Opdagelsen kan derfor måske gøre os klogere på et af universets store spørgsmål:
Hvordan store galakser i det tidlige univers, da universet kun var 10 procent af sin nuværende alder, kunne vokse meget hurtigt – en proces, der indtil videre er i strid med forskernes teoretiske modeller.
LÆS OGSÅ: Astronomer opsnapper flere mystiske rum-signaler: Hvor kommer de fra?
Forskerne foretog observationer med teleskopet ALMA og havde ikke forventet at støde på ‘monster-galaksen’. Men under observationerne kom en smule lys til syne i kosmos, hvilket ifølge forskerne var »meget mystisk«. Det passede nemlig ikke med nogen galakse, man kendte i forvejen.
Efter at have nærstuderet lyset mener forskerne, at det stammer fra gløder fra støvpartikler, der opvarmes af de stjerner, som dannes inde i den nyopdagede galakse.
Støvet blokerer for andre bølger af lys, inklusive lyset fra stjernerne, og derfor kan den store galakse siges at være noget nær ‘usynlig’.
Spørgsmålet er, hvor mange af disse ‘monster-galakser’ der gemmer sig i universet. Forskerne observerede kun en lille del af himlen, mindre end 1/100 del af fuldmånens størrelse, og derfor kan det være, at der er flere derude.
LÆS OGSÅ: Den store illusion: Derfor kan vi ikke se de stjerner, der er tæt på os
clc