Altid klar himmel: Astronomer finder skyfri exoplanet

Annonce:

Den gode nyhed er, at der findes et sted, hvor det altid er skyfrit. Den dårlige nyhed er, at det er i et helt andet solsystem.

Astronomer har nemlig spottet en exoplanet – altså en planet, der kredser om en anden stjerne end Solen – der ikke har nogen skyer.

Det skriver University of California Santa Cruz i en pressemeddelelse.

Et internationalt hold af astronomer og astrofysikere opdagede planeten med den skyfri atmosfære, da de studerede planeter med et stort europæisk teleskop, der er opsat i Chile.

Når planeterne passerer foran deres stjerne, kan forskerne nemlig måle, hvordan lyset fra stjernerne ændrer sig, og det gør det muligt at udregne, hvad planetens atmosfære består af.

Planeten med det mundrette navn WASP-96b har et såkaldt fuldt sodium-fingeraftryk, hvilket betyder, at der ikke kan være skyer.

»Vi har kigget på mere end tyve exoplaneters atmosfærer. WASP-96b er den eneste exoplanet, der ser ud til at være fuldstændig skyfri og har en så tydelig sodium-signatur, der giver planeten en letgenkendeligt karaktertræk,« siger Nikolay Nikolov fra University of Exeter, der er ledende forsker på artiklen, i pressemeddelelsen.

Annonce:

Planeten er en varm gasplanet, der har cirka samme massefylde som Saturn, men er større end Jupiter.

Hvis du gerne vil vide mere om, hvad vi kan lære af exoplaneter, kan du læse Videnskab.dk’s artikel ‘Forhold på exoplaneter skal vide os om Solsystemet har en genganger derude‘.

Studiet er publiceret i Nature.

sj

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts