Ud i rummet: Ny bog fra Videnskab.dk
'Ud i rummet', skrevet af Videnskab.dk’s bloggere Helle og Henrik Stub, tager dig med på rumfart og fortæller hele den dramatiske historie, der omgærder den første danske astronaut Andreas Mogensens rumfærd.

De erfarne lærebogforfattere Helle og Henrik Stub har skrevet den nye bog 'Ud i rummet - historie, drømme og virkelighed'. Bogen tager dig med på et hæsblæsende 232 siders eventyr ud i rummet. Den koster 228 kroner, men kan købes direkte hos forlaget med rabat. Bogen er redigeret af Videnskab.dk og udgives i samarbejde med projektet Rumrejsen 2015, som støttes af Lundbeckfonden og Nordea-fonden. (Foto: Forlaget Ajour)

De erfarne lærebogforfattere Helle og Henrik Stub har skrevet den nye bog 'Ud i rummet - historie, drømme og virkelighed'. Bogen tager dig med på et hæsblæsende 232 siders eventyr ud i rummet. Den koster 228 kroner, men kan købes direkte hos forlaget med rabat. Bogen er redigeret af Videnskab.dk og udgives i samarbejde med projektet Rumrejsen 2015, som støttes af Lundbeckfonden og Nordea-fonden. (Foto: Forlaget Ajour)

 

Mennesket har gennem snart 100 år stræbt efter at komme ud i rummet – en dramatisk kamp, hvor både sejre og nederlag har en høj pris.

Andreas Mogensens mission til den internationale rumstation i september er afsæt for en ny bog, der fortæller historien om erobringen af rummet: Ud i rummet – historie, drømme og virkelighed af Helle og Henrik Stub. Den kan købes med rabat hos forlaget gennem dette link.

Med stor indsigt og glimt i øjet tager de dig med hele vejen ud i rummet og ned på Jorden igen.

De opruller historien og tager bestik af fremtiden, og du får et spændende indblik, ikke bare i teknik og fysik, men også i økonomiske fortrædeligheder, politiske rævekager og den menneskelige skrøbelighed, som sætter grænser for os.

Dilemmaer rulles op, rumforskningen sættes ind i et samfundsmæssigt perspektiv, og vi kommer tæt på astronauterne og deres arbejde - inklusiv Andreas Mogensen, der fortæller om sin træning og sine tanker.

Hjerter, der banker for rumfart

»Set i det store perspektiv er Andreas Mogensens rumflyvning kun en lille brik, men det er nu engang sådan, al forskning foregår. En masse små skridt, der langsomt kan samles som et puslespil, der på lang sigt måske kan afdække nogle af tilværelsens store spørgsmål,« siger Helle og Henrik Stub.

Deres hjerter banker varmt for rumfarten, hvis udvikling de har fulgt tæt, siden det hele for alvor startede.

Som erfarne formidlere, forfattere og undervisere i fysik og astronomi har de den dybe viden og er gode til at dele den med andre.

»Vi har været meget heldige. Vi har oplevet den første Sputnik, det første menneske i rummet og landingen på Månen – og nu den første dansker i rummet. For os, der er vokset op med Pluto som planet, var det som afslutningen på én lang opdagelsesrejse i solsystemet, da rumsonden New Horizons i juli fløj forbi Pluto.«

Fakta

Helle og Henrik Stub er begge cand. scient. i astronomi, fysik og matematik fra Københavns Universitet. De modtog Tycho Brahe-medaljen i 2008 og European Science Writers Award i 2014 for deres fremragende formidling. De skriver nu om astronomi og rumfart på Videnskab.dk.

LÆS OGSÅ: Vi har nået Pluto - hvad nu?

»Rummet er ikke for de utålmodige«

Forfatterne peger på, at rumfarten af mange grunde befinder sig i en brydningstid netop i disse år.

»Rumfarten har endnu ikke givet os svar på de store spørgsmål, som mange stiller sig selv – især de klassiske om livets opståen, og hvilken rolle livet spiller i universet. Vores første optimisme blev dæmpet af rumsonderne, for hvad så vi ? Alt fra glødende lavasletter på Merkur til gletchere af frossen kvælstof på Pluto, der blot vidner om et solsystem, der tilsyneladende er uden spor af liv. Selv vores søgen efter signaler fra andre civilisationer har nu efter mere end 50 år endnu ikke givet noget resultat.«

Håbet og entusiasmen lever ikke desto mindre hos Helle og Henrik Stub.

»Målt med universets målestok er 50 år kun et øjeblik. Rummet er ikke for de utålmodige. Heldigvis er rumforskere tålmodige mennesker, der er vant til at lægge planer, der først kan blive til virkelighed mange år ude i fremtiden. Meget af rumfarten er nødvendig for det moderne samfund, men de virkelige fremskridt skabes af drømmere. Godt at der stadig er penge og plads til at tænke stort og videre end til næste års finanslov,« erklærer de samstemmende.

Og de tilføjer, at NASA derfor skal have ros for ideen om at sende en lille u-båd til metansøerne på Saturns store måne Titan. Et vanvittigt projekt, der deler vandene, og som du kan læse mere om i artiklen: Vildt NASA-projekt: Forskere vil sende ubåd til Saturn-måne.

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk