KORT NYT FRA UDLANDET:
Vikingerne drog ikke kun på plyndringstogter – de handlede i høj grad også silke i Persien på ærlig vis, skriver forskning.no.
Marianne Vedeler fra Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo har igennem fire år gransket vikingetidens silkehandel, og hun fortæller, at handelen med det kostbare stof var langt mere omfattende end tidligere antaget.
De norske vikinger havde ifølge Marianne Vedeler handelsforbindelser til Persien og Det Byzantiske Rige, og et netværk af handelsmænd fra mange steder og kulturer bragte silken til Norden.
Den norske forsker er ifølge forskning.no nået frem til sine konklusioner ved eksempelvis at gennemgå skrifter om silkeproduktion og silkehandel langs de russiske elve og i Byzans og Persien.
»Når vi ser alt i en sammenhæng, er det mere logisk at antage at størstedelen af silken blev handlet i øst, frem for at den blev stjålet fra de britiske øer,« siger Marianne Vedeler til forskning.no og henviser til, at der førhen har været en formodning om, at silken blev røvet fra klostre og kirker i England og Irland.
Vedeler mener ifølge forskning.no, at vikingetidens silke hovedsagelig blev importeret fra to hovedområder, hvoraf det ene var Byzans – altså i og omkring Konstantinobel, som i dag er byen Istanbul i Tyrkiet. Det andet hovedområde var Persien, som lå omkring nutidens Iran.
Læs også:
Nyt fund: Velstående vikinger hvidkalkede deres vægge
Hvordan så vikingerne egentlig ud?
Irske lodder var vigtigt handelsværktøj i vikingetiden
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
lb