Det danske drikkevand vil formentlig i fremtiden blive forurenet af flere lav-dosis ukrudtsmidler – de såkaldte minimidler. Det vil ske, når den globale opvarmning som forventet skaber et varmere klima i Danmark, skriver GEUS i en pressemeddelelse.
Bag opdagelsen står forskere fra ’De Nationale Geologiske Undersøgelse for Danmark og Grønland’ (GEUS). De har taget udgangspunkt i, i hvor stort et omfang minimidlerne finder vej til grundvandet i de områder af Frankrig og Tyskland, der har temperaturer som dem, man forventer at Danmark vil have i 2050.
Den viden har forskerne puttet ind i en model-beregning af, hvordan pesticidudvaskningen til grundvand og vandmiljø vil være på to danske marker:
-
En på sandjord (Jyndevad i Sønderjylland)
- og en på lerjord (Faardrup på Sydvestsjælland).
For ukrudtsmidler som fx minimidler – og i mindre omfang ordinære ukrudtsmidler – peger undersøgelsen på en øget udvaskning i det fremtidige klima.
På lerjord og for svine- og planteavlsbedrifter viser undersøgelsen markante stigninger i koncentrationen i grundvand på en faktor 1000, fordi strømningen gennem de øvre jordlag her i væsentligt omfang sker gennem makroporer. Makroporer er større hulrum i lerede jorde, f.eks. rodgange og sprækker, påvist på ned til 10 meters dybde.
For sandjorde ses mere begrænsede ændringer i udvaskningen for mini-midler, og tilmed et begrænset fald for plante/svinebedrifter. For kvægbedrifter på sandjord ses mere moderate stigninger i udvaskningen af minimidler, fordi effekten af ændret nedbør her opvejes af indirekte effekter af ændret landbrugspraksis.
Med til billedet hører dog, at de beregnede udvaskninger ligger et pænt stykke under grænseværdien på 0,1 ug/l.
LÆS OGSÅ: Jordbakterier skal rense dit drikkevand