Fra solopgang til fire minutter i syv onsdag morgen kunne man se en lille sort plet – planeten Venus – passere solen. Med 105 år til den næste venuspassage, havde morgenfriske i alle aldre valgt at stå tidligt op for at se det sjældne syn.
»Det er det fantastiske, og alligevel ganske uinteressante syn af en sort rund klat – Venus, der passerer ind foran solskiven og ud på den modsatte side,« siger Ole J. Knudsen, astrofysiker og planetarieleder, Stenomuseet til B.dk.
Og de mange morgenfriske gik ikke skuffede hjem.
»Der var masser at se. Ved solopgang gemte solen sig bag et par skystriber, men efterhånden som den kom fri af dem, har vi haft et helt fantastisk syn på en fuldstændig klar himmel,« fortæller han.
Stenomuseet i Aarhus havde opstillet solkikkerter på Moesgaard Strand, hvor alle interesserede kunne komme for at se den lille sorte plet bevæge sig over solen. Og mellem 150 og 200 personer, hvor den mindste var fire og den ældste havde rundet de 80 år, var mødt op til arrangementet.
»Umiddelbart må man sige, at det er lidt nørdet det her, men der er masser af mennesker, der er dukket op for at se det,« fortæller Ole J. Kundsen.
Læs også på Videnskab.dk:
Jordlignende planeter er helt almindelige