Når universet udvider sig, ligner det en stor hjerne, viser en ny computersimulation, som fysikere på University of California San Diego har lavet.
Fysikernes resultat, som 16. november blev offentliggjort i tidsskriftet Natures Scientific Report, tyder på, at en endnu ikke opdaget fundamental lov måske styrer udviklingen af små og store systemer, som de elektriske impulser mellem hjerneceller over ekspansionen af sociale netværk til udviklingen af galakser.
»Naturlig vækstdynamik er den samme for forskellige virkelige netværk, som internettet eller hjernen eller sociale netværk,« siger medforfatter på den videnskabelige artikel Dmitri Krioukov til Live.Science.
Man har tidligere fundet ud af, at computernetværk, hjernens netværk og sociale netværk har funktionelle ligheder, men det er første gang, nogen har udviklet ligninger, der kan sige noget om, hvordan de vokser over tid.
Ved hjælp af Einsteins ligninger om relativitet, som forklarer hvordan stof springer gennem rumtid, kan fysikere spore universets eksplosive fødsel ved Big Bang for cirka 14 milliarder år siden, og se hvordan det siden da er vokset.
Dmitri Krioukov og hans kolleger spekulerede på, om universets accelererende vækst kunne give indsigt i den måde, sociale netværk og hjernens netværk vokser på.
Derfor lavede de en computersimulation, der brækkede det tidlige univers op i de mindste tænkelige enheder – kvanter af rumtid mindre end subatomare partikler. Simulationen sammenkædede alle kvanter i et enormt celestialt netværk, der hang sammen af kausalitet. (Intet bevæger sig hurtigere end lys, så hvis en person banker til en rundbold på Jorden, vil bølgeeffekten af det aldrig kunne nå en fjern galakse indenfor et meningsfyldt tidsrum, hvilket betyder, at de to regioner af rumtid ikke har kausal sammenhæng.)
Som simulationen udviklede sig, tilføjede den mere og mere rumtid til universets historie, så dets netværks-sammenhænge mellem stof i galakser voksede også.
Da holdet sammenlignede universets historie med hvordan sociale netværk og hjernens netværk vokser, fandt de ud af, at alle netværk vokser på lignende måder. Sammenhængene mellem kvanterne gik både mellem kvanter, der lignede hinanden og kvanter, der i forvejen havde mange sammenhænge.
Det kan sammenlignes med, når en katteelsker surfer på internettet, så besøger han måske store sider, såsom Google. Men han vil også gå ind på mere katteelsker-specifikke sider. På samme måde kan hjerneceller ved siden af hinanden godt lide at linke sig sammen, men neuroner lægger sig også til de mere google-agtige hjerneceller, der hænger sammen med en masse andre hjerneceller.
Forskerne mener ikke, at de forskellige netværks ligheder kan være et tilfælde. Hvis det er rigtigt, så er det et tegn på, at der en eller anden manglende forståelse af hvordan naturen virker.
Læs også på Videnskab.dk:
Forskere finder universets måske tidligste galakse