KORT NYT FRA DANMARK:
En ny stor undersøgelse fra Center for Kræftforskning viser, at der er en markant ulighed blandt danske kvinders overlevelse efter livmoderhalskræft, skriver Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.
Ifølge undersøgelsen, så spiller kvindernes uddannelse faktisk en væsentlig rolle, når det handler om at opdage livmoderhalskræften tidligt.
Kvinder med kort uddannelse har næsten 2,5 gange større risiko for, at kræften havde spredt sig, før den opdages, end kvinder med en længere uddannelse, skriver Kræftens Bekæmpelse.
Derudover stiger risikoen for, at kræften har spredt sig med 30 pct. for kvinder, som lever uden partner.
»Kvinder med kortere uddannelse er ikke så gode til at sige ja til screeningstilbud, og de ved måske for lidt om kræft i underlivet. Eller der kan være personlige forhold, som betyder, at kvinderne går for sent til lægen eller dropper screeningstilbuddet. Når kræft først opdages sent, har sygdommen ofte spredt sig, og chancerne for at overleve mindskes markant.« siger kræftforsker Else Helene Ibfelt, som netop har forsvaret sin ph.d. om emnet, i pressemeddelelsen.
Resultaterne er offentliggjort i to internationale tidsskrifter: Cancer Epidemiologi Biomarkers and Prevention og British Journal of Cancer.
Læs også:
Forskere favoriserer positive sider af kræftscreening
Professor: Kritik mod HPV-vaccine er uvidenskabelig
Gigastudie finder 60 genetiske årsager til kræft
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ks