DTU Veterinærinstituttet har nu afsluttet de diagnostiske undersøgelser, der fulgte instituttets obduktion af det ulvelignende dyr fra Thy.
Analyserne har bekræftet, at den tumor på 7 x 10 cm, der ved obduktionen blev fundet i skillevæggen under hjertesækken i brysthulen, var dødsårsagen. Tumoren førte til ophobning af 2-3 liter væske i brysthulen, hvilket resulterede i et kraftig tryk på lungerne og dermed kollaps, så dyret blev kvalt.
Tumoren skyldtes ikke kræft som umiddelbart antaget ved obduktionen, men var derimod dannet på grund af en betændelsestilstand i brysthulen.
»Ved mikroskopundersøgelse kunne det ses, at tumoren skyldtes en gammel og kronisk betændelse i området omkring hjertet. Præcis hvilke bakterier, der har givet denne kraftige betændelse, er endnu ikke fastlagt. Endvidere var der en byld i hjernen efter en betændelse,« fortæller seniorforsker ved DTU Veterinærinstituttet Tim Kåre Jensen.
Tumoren, der blev fundet i brysthulen. Foto: DTU Veterinærinstituttet/Mette Buck Jensen
Tumoren har haft stor effekt på dyrets velbefindende. Ved obduktionen vejede dyret kun 34,6 kg og hverken mavesækken eller tarmene indeholdt føde.
»Inden dyret døde har det været stærkt påvirket og haft nedsat lungefunktion over en længere periode. Sygdommen har hindret den i at finde føde, hvilket afspejler sig i dens ekstreme afmagring og en lidt mindre og let gullig lever. Der var desuden væske i underhuden ved brystbenet, hvilket tyder på, at dyret har ligget længe før døden indtraf,« siger Tim Kåre Jensen.
Læs også på Videnskab.dk:
Kvinder med betændte bryster stopper amning for tidligt
Ulvehunden fra Thy – derfor ved forskerne ikke, om det er en rigtig ulv