Det er mange ting at være opmærksom på, når man skal lave en forebyggende indsats over for udsatte unge mellem 14 og 17 år. De unge er meget forskellige og har meget forskellige problemer – fra den voldelige dreng, der har været i ”systemet” gennem hele opvæksten, og ikke gider høre på endnu en sagsbehandler, til den forsagte pige med psykiske problemer, som bukker under i gymnasiet.
Det viser den femte SFI-rapport i Dialoggruppe-projektet, hvor forskere og praktikere indsamler viden om forebyggende foranstaltninger til udsatte børn og unge. Rapporten gennemgår bl.a. fem konkrete indsatser, der på forskellig vis arbejder forebyggende med udsatte 14-17-årige. Det skriver sfi.dk
De unge er med større eller mindre skridt på vej ind i voksenlivet. Derfor er det vigtigt, at foranstaltningerne arbejder målrettet for at gøre de unge klar til et selvstændigt liv som voksen.
Erfaringerne viser også, at behandlere skal være opmærksomme på, at forældrene ikke glider i baggrunden, når de voksne på institutionen arbejder med de unge. Flere institutioner i undersøgelsen har gode erfaringer med at inddrage hele familien i arbejdet med at få den unge på ret kurs i livet. Men det kræver særlige ressourcer, hvis en ungdomsindsats også skal behandle familien.