KORT NYT FRA UDLANDET:
Når de store rovdyr uddør, kan det få vidtrækkende konsekvenser på højde med klimaforandringer, advarer forskere bag et nyt studie ifølge The Guardian.
Forskere fra Australien, USA og Europa har opdaget, at når rovdyr fjernes fra økosystemerne, hvilket er sket gennem de seneste 200 år, så sætter det en skadelig kædereaktion i gang, der voldsomt påvirker fødekæder og landskabet.
Uden rovdyrene eksploderer bestanden af planteædere, og det overbelaster plantelivet, som til sidst forsvinder. Selv floder bliver flyttet som resultat af rovdyrenes forsvinden, siger forskerne til The Guardian.
»Der er nu en betragtelig mængde forskning, som demonsterer, at i sideløb med klimaforandringerne, så er udryddelsen af store rovdyr en af de største menneskeskabte påvirkninger af naturen,« skriver forskerne i studiet, ifølge The Guardian.
Forskerne har undersøgt den økologiske påvirkning af 31 af verdens største kødædende pattedyr med det største fokus rettet mod syv arter: dingoen, gråulven, løven, leoparden, havodderen, lossen og pumaen.
Læs også:
Klimaforandringer forpurrer redningen af truede dyrearter
Grænsekontrol kan udrydde truede dyrearter
Sjusket forskning hindrer indsigt i klimaet og truede dyrearter
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ks