Kalk er ikke noget, man normalt forbinder med kræftbehandling. Knogleskørhed, måske, men ikke kræft. Men det kan ændre sig, efter en dansk forskergruppe i et nyt studie viser, at kalk i samarbejde med strøm kan være med til at få cellerne i kræftmetastaser til at selvdestruere, skriver dagensmedicin.dk.
»Det her er helt nyt, og meget få ved noget om det. Men vi har testet teorien i dyremodeller og vist, at det virker, og vi har også en forklaring på, hvordan det virker,« fortæller Julie Gehl, overlæge på Herlev Hospital, og en af forfatterne på artiklen, der nu publiceres som Priority Report i tidsskriftet Cancer Research.
Forklaringen på, at kalk kan forvandles til en kræftdræber, skal findes i strøm, som er Julie Gehls speciale.
Hun forsker til hverdag i såkaldt elektroporation, som går ud på, at man åbner cellemembranerne i cellerne i en tumor ved at sende elektriske pulse igennem dem. Det giver fri passage ind i cellerne for eksempelvis kemoterapi, og Julie Gehl og kollegerne på Herlev Hospital har tidligere vist, at såkaldt elektrokemoterapi, hvor der gives elektroporation i kombination med, at kemo-stoffet bleomycin sprøjtes ind, gør behandling af kræftmetastaser i huden 300 gange mere effektiv end konventionel kemoterapi.
Læs også: Færre får konstateret kræft