Nydanske iværksættere har trods høj uddannelse og gode sprogkundskaber svært ved at gennemskue, hvordan man begår sig i det danske system. Det betyder, at Danmark ikke får udnyttet mange af de kompetencer nydanske iværksættere besidder.
Det danske vejledningsapparat kan ikke i tilstrækkelig grad håndtere de behov og krav nydanske iværksættere har til vejledning, viser ny forskning. Selv højt uddannede nydanskere, er på trods af vejledernes hjælp, ikke i stand til at gennemskue det danske system og får derfor ikke udnyttet deres fulde potentiale, når de starter ny virksomhed.
Carsten Bergenholtz fra Aarhus Universitet, Business and Social Sciences, Jacob Høj Jørgensen fra Delendorff Advisory og René Chester Goduscheit fra Syddansk Universitet har forsket i, hvilke udfordringer nydanske iværksættere møder, når de ønsker at etablere virksomhed i Danmark, og er kommet frem til en række problematiske forhold i den forbindelse:
»Hvis man som nydansk iværksætter ikke er en del af et dansk netværk, har selv de ressourcestærke iværksættere meget svært ved at gennemskue mulighederne i det danske system. Og hvis vejlederne samtidig ved for lidt om vigtigheden af at have et godt netværk i hjemlandet, og hvordan man udnytter det, så stiller det en potentiel nydansk iværksætter i en ret dårlig situation«, påpeger forsker Carsten Bergenholtz.
Det viser sig, at en stor del af de nydanske iværksættere, har et uudnyttet potentiale af kontakter i hjemlandet, som vejlederne ikke i tilstrækkelig grad er fokuseret på.
»Mange nydanske iværksættere kan med stor fordel insource kompetencer eller outsource opgaver til deres hjemland, fordi de har et forspring der i forhold til andre globale virksomheder,« kommenterer Jacob Høj Jørgensen, Senior Consultant, ph.d., Delendorff Advisory.
Læs også: Ghettoer får indvandrere til at stemme