KORT NYT FRA UDLANDET:
Den første generation af klippeplaneter kan være blevet skubbet ind i Solen, da gaskæmperne Jupiter og Saturn huserede rundt i Solsystemet. Det viser beregninger udført af astrofysikere fra Caltech og University of California i USA.
Ifølge en populær teori om Solsystemets tidlige historie vandrede gaskæmpen Jupiter indad i Solsystemet, da planeten lige var blevet dannet – og før de nuværende indre planeter Merkur, Venus, Jorden og Mars var på plads. Undervejs blev mindre kloder – såkaldte planetesimaler – fejet af banen og sendt mod Solen.
Hvis det indre af Solsystemet rummede planeter dengang, ville de også være blevet sendt ind i Solen af regnen af planetesimaler. Der kunne have været adskillige superjordkloder – klippeplaneter noget større end Jorden – som blev destrueret på den måde, skriver Caltech i en pressemeddelelse.
Heldigvis for os blev Jupiter indhentet af Saturn, og de to gasplaneter påvirkede hinanden på en måde, så de sammen vandrede udad i Solsystemet. Solsystemet blev roligt igen, og så kunne de nuværende indre planeter dannes.
Teorien forklarer, hvorfor de indre planeter er så små. Solsystemet ligner nemlig ikke de øvrige stjernesystemer, der er blevet opdaget i Mælkevejen, for her er der typisk superjordkloder i baner tæt på stjernen. Sådan kom Solsystemet ikke til at se ud, fordi Jupiter huserede rundt.
En videnskabelig artikel om resultatet er publiceret i tidskriftet PNAS, og den kan også findes frit tilgængelig hos Caltech.
Læs også:
Jorden blev bombarderet i smadder i sin tidlige barndom
Solen og planeterne dannet forskelligt
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til de oprindelige kilder for flere detaljer.
hb