KORT NYT FRA DANSKE UNIVERISTETER:
Ifølge et nyt dansk studie kan søvnhormonet melatonin styrke knoglerne og mindske fedtmassen hos kvinder med risiko for knogleskørhed. Det skriver Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital i pressemeddelelse.
Risikoen for knogleskørhed og hoftebrud stiger med alderen. Det er almindelig kendt. Men forskere fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital har måske fundet ud af, hvordan den udvikling kan stoppes. Et nyt forskningsprojekt viser nemlig, at melatonin, som er et søvnhormon, kan være med til at styrke knoglerne.
81 kvinder i alderen 56-73 år deltog i undersøgelserne. 40 kvinder fik gennem et år fik hver aften et tilskud af melatonin (1 eller 3 mg), mens resten fik et placebopræparat.
»Vores forskning viser, at der var forskel på knoglemineraltætheden i lårbenshalsen hos de kvinder, der havde fået melatonin, og de der havde fået et placebopræparat. I gruppen, der fik melatonin sås en overordnet stigning i kalkindholdet i lårbenshalsen på op til 2,3 procent efter et år, så noget tyder på, at melatonin har en potentiel knoglebeskyttende effekt,« siger Anne Kristine Amstrup, der er ph.-d.-studerende fra Aarhus Universitet og læge ved Aarhus Universiteteshospital i pressemeddelelsen.
Melatonintilskuddet viste sig også at have andre positive effekter for kroppen.
»Kvinderne i testgruppen fik i gennemsnit ca. syv procent mindre kropsfedt. De tabte sig ikke, men der var en tendens til øget muskelmasse. Det er selvfølgelig en rigtig god nyhed, hvis melatonin også på den måde gavner kroppen,« siger Anne Kristine Amstrup.
Forskerne bag studiet understreger, at der bør laves flere undersøgelser på området, før det kan konkluderes, præcis hvilken effekt melatoninen har.
Læs også:
Dine fingre kan afsløre din risiko for knogleskørhed
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
mft