KORT NYT FRA UDLANDET:
Videnskabelige artikler kan være så vigtige og banebrydende, at de lynhurtigt får stor opmærksomhed og bliver citeret vidt og bredt, ikke mindst i andre videnskabelige artikler. Men andre artikler må vente længe på berømmelsen, viser et nyt studie.
De gamle artikler bliver pludselig aktuelle, og så kan det gå det stærkt, skriver Nature.com. I nogle tilfælde er der gået mere end 100 år, før en artikel for alvor er blevet opdaget.
Det har forskere fra Indiana University i USA fundet ud af efter at have analyseret 22 millioner videnskabelige artikler for at finde de såkaldte Tornerose-artikler, der har fået nyt liv længe efter publiceringen.
Mange af dem er inden for fysik, kemi eller matematik. Det gælder for eksempel en artikel om kvantemekanik, som Albert Einstein, Boris Podolsky og Nathan Rosen udgav i 1935. Den blev først for alvor citeret fra 1994 og frem.
Der kan også være tale om artikler, der bliver genopdaget og bliver citeret af forskere inden for et helt andet felt, eksempelvis en matematisk artikel om en statistisk metode, der viser sig at kunne bruges inden for biologien.
Læs også:
Her kan du læse videnskabelige artikler – ganske gratis
Forskere sniger Bob Dylan ind i videnskabelige artikler
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
hb