Her kan du læse videnskabelige artikler - ganske gratis
Det videnskabelige tidsskrift Nature har netop gjort alle deres artikler gratis at læse. Videnskab.dk har samlet en liste over steder, hvor du kan få gratis adgang til danske og internationale forskningsresultater.

Forskernes resultater inden for alle videnskabelige felter kan læses gratis flere og flere steder på nettet. Senest har tidsskriftet Nature gjort alle deres artikler frit tilgængelige. Indtil nu har man ellers skulle bruge et login for at læse dem. (Foto: Nature Linktekst)

Forskernes resultater inden for alle videnskabelige felter kan læses gratis flere og flere steder på nettet. Senest har tidsskriftet Nature gjort alle deres artikler frit tilgængelige. Indtil nu har man ellers skulle bruge et login for at læse dem. (Foto: Nature Linktekst)

Der bliver hver dag publiceret flere tusinde videnskabelige artikler på internettet med spændende forskningsresultater. Men det er ikke alle, der er lige til at få fat i.

Mange af dem ligger nemlig bag en betalingsmur, hvor man enten skal være abonnent eller betale for de enkelte studier.

Hos det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature skulle man indtil for nylig også være abonnent, men nu har de gjort alle deres artikler tilgængelige på siden.

En dansk forsker mener, at det er en rigtig god idé at gøre de videnskabelige artikler åbne for alle. 

»Det er en god idé at gøre artiklerne tilgængelige. Det er i tråd med videnskabens normer om åbenhed og deling af sine resultater,« siger Kristen Hvidtfelt Nielsen, der er lektor ved Institut for Matematik – Videnskabsstudier på Aarhus Universitet.

Åbenhed er kommet med internettet

Ud over Nature er det blandt andet store tidsskrifter som Plos One, der lægger alle deres videnskabelige artikler ud.

Herunder kan du se et udpluk af links til tidsskrifter og databaser, hvor du kan finde gratis videnskabelige artikler:

 • Library Genesis er en database, hvor du kan finde videnskabelige artikler inden for kunst, teknologi, medicin og meget mere.
   
 • Tidsskriftet BioMed Central publicerer artikler inden for biologi, medicin og sygdomme.
   
 • Hos arXiv.org kan du primært finde artikler inden for naturvidenskabelige emner som fysik, matematik og statistik. Artiklerne er pre-prints, det betyder, at de ikke er udkommet endnu.
   
 • Statsbiblioteket giver fra midten af februar 2015 mulighed for, at borgere kan søge og bestille artikler fra trykte danske tidsskrifter ved hjælp af databasen Digital Artikelservice. Det er ikke kun videnskabelige artikler, men også artikler i specielle magasiner. Du skal blot bruge dit CPR-nummer og en kode for at kunne søge i databasen, der rummer artikler tilbage fra 1600-tallet.
   
 • Den engelske Wikipedia giver et godt overblik over internationale tidsskrifter og databaser, hvor du kan læse artikler om alt fra religionsvidenskab til astrofysik.

Kristian Hvidtfelt Nielsen forklarer, at de tilgængelige artikler, der publiceres i open access-tidsskrifter, er kommet, i takt med at internettet er kommet frem og passer godt til videnskabens normer.

»Open access er en ideologi, der til dels er båret af normen om åbenhed og deling af resultater og internettet. Nu har vi et sted, hvor vi kan publicere alt, hvorfor så ikke gøre det tilgængeligt?«

Artiklerne er mest for forskere

De videnskabelige artikler, som ligger gratis i forskellige tidsskrifter og databaser, vil først og fremmest gavne forskerne.

Det gælder især dem, som kommer fra universiteter, der er økonomisk trængte og måske ikke har råd til et abonnement hos eksempelvis Nature.

»Der er selvfølgelig nogle videnskabsfolk i udviklingslande, hvor det har en stor betydning for dem, at artiklerne bliver åbnet. Men du vil ikke finde et universitet i Europa eller Nordamerika, der ikke har abonnement på Nature,« siger Kristian Hvidtfelt Nielsen.

Han tilføjer, at almindelige mennesker muligvis ikke vil få alverden ud af de gratis videnskabelige artikler.

»For almindelige mennesker vil det ikke have den store betydning, da de ikke vil få særlig meget ud af at læse de videnskabelige artikler. De vil derimod få noget ud af de journalistiske artikler, som oftest ligger tilgængelige. Men så kan man spørge sig selv, om det ikke gavner den almindelige befolkning, hvis det gavner forskningen?« siger han.

Kristian Hvidtfelt Nielsen vurderer, at Natures gratis artikler er et stunt, hvor de blot vil vise, at de er med på bølgen.

Der kommer flere open access tidsskrifter

Kristian Hvidtfelt Nielsen er sikker på, at vi i fremtiden vil se flere tidsskrifter, der arbejder med en form for open access

Det kan være som Nature, hvor du kun kan læse artiklerne, men ikke printe eller downloade dem, eller som Plos One der giver mulighed for det hele.

»Jeg tror da, at det er noget, vi vil se mere af og måske også i andre modeller. Der er en udvikling i gang, hvor man ser på, hvilken form vi skal bruge. Skal vi bare smide PDF'er ud, eller skal tidsskrifterne have en media-viewer, hvor du kun kan læse artiklen. Nature viser en helt ny måde at gøre det på, men der vil komme andre modeller i fremtiden,« siger han.

Fremover kan det altså blive en mulighed at læse alle de videnskabelige artikler, vi linker til her på Videnskab.dk, uden du skal bruge et login eller være abonnent hos samtlige tidsskrifter. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk