Hamstrer, pengelåner og skatteunddrager – ikke just hvordan vi normalt tænker om William Shakespeare.
Men det burde vi ifølge en gruppe akademikere fra Aberystwyth University i Wales, der siger, at den berømte digter blev rig på kornhandel i en tid med hungersnød. Det skriver The Independent.
Forskerne har gennemgravet de historiske arkiver for at afdække detaljerne om Shakespeares parallelliv som kornhandler og grundejer i byen Stratford-upon-Avon. De siger, at hans kreative geni kombineret med stor selvinteresse ofte fik ham på kant med loven.
»Over en 15-årig periode købte og lagrede han korn, byg og malt og videresolgte det til højere priser til sine naboer og lokale handelsfolk,« skriver forskerne og tilføjer at Shakespeare forfulgte dem, som ikke kunne betale til tiden.
Shakespeare blev anklaget for skatteunddragelser af myndighederne, og i 1598 blev han dømt for at hamstre korn i en periode, hvor der var kornmangel.
Forskerne siger, at ideen om Shakespeare som en brysk forretningsmand muligvis ikke passer med de romantiske forestillinger, vi har om den følsomme kunstner, men at vi ikke bør dømme ham for hårdt. Kornhamstringen var hans måde at sikre sin familie og naboer i tilfælde af fejlslagen høst.
Ifølge forskerne er det nødvendigt, at vi kender hele fortællingen om digterens liv, hvis vi ønsker at forstå ham.
Studiet bliver frigivet til maj 2013 under litteraturfestivalen “Hay literary festival”, der finder sted i Wales.
LÆS OGSÅ på Videnskab.dk: