I hidtil uset detaljeringsgrad har forskere været i stand til at følge en genetisk udvikling i vilde dyr over 50 år.
Vi er vant til, at evolution registreres over millioner af år, men den danske ph.d.-studerende Nina Overgaard Therkildsen har fået adgang til kartoteker i Grønland og Canada med mere end en halv million prøver af torsk. Og ud fra dna’et har hun fundet frekvensen af de forskellige genvarianter i fisken, og de viser klare variationer over en periode på kun 50 år, eller 15 generationer, skriver ing.dk.
»Det er i virkeligheden evolution, vi observerer, mens det sker. 50-60 år er kort tid, i forhold til at man typisk tænker evolution som en proces, der udspiller sig over millioner af år og har at gøre med artsdannelser. Her ser vi mikroevolution over en kort tidsskala,« siger Nina Overgaard Therkildsen, som har lavet sin ph.d.-afhandling ved DTU Aqua i Silkeborg.
En helt unik opdagelse
Dna’et til at måle ændringerne stammer fra knap 1.500 prøver, som oprindeligt er brugt til at bestemme torsks aldersudvikling. Det er helt unikt, at der findes dna fra en vild dyreart fra første halvdel af det forrige århundrede.
Undersøgelserne viser ikke, hvad ændringerne i generne præcis indebærer, eller hvorfor de er sket. Det interessante er det faktum, at der kan ses forandring over 50 år i vilde torsk.
Torsk har en generationstid på fem til seks år, så de ændringer, der er fundet, er sket på mindre end 15 generationer.
Læs også: Sådan fungerer evolution