Forskere på Aarhus Universitet har vist at bakterien Bacillus thuringiensis (Bt) stadig findes i jorden 13 år efter, den blev sprøjtet ud på en kålmark, skriver Aarhus Universitet.
Bakterien er den aktive ingrediens i verdens mest succesfulde biopesticid til at bekæmpe larver af enten sommerfugle, biller eller myg, og plantebeskyttelsesmidler baseret på forskellige varianter af bakterien står i dag for 90 procent af verdens forbrug af biopesticider.
Men der er aldrig nogen, der har undersøgtm, hvor længe bakterien bliver miljøet.
Derfor startede aarhusianske forskere et forsøg på en mark ved Risø nord for Roskilde i 1993, som skulle vise, hvad der skete med bakterien, efter den var sprøjtet ud på en forsøgsparcel med hvidkål.
Det udvilkede sig til et langtidsforsøg, for det viste sig nemlig, at bakterien ikke sådan forsvinder igen.
Tretten år efter det oprindelige forsøg var der stadig ca. 500 sporer per gram jord tilbage i overfladen, og hvis bakterien fortsætter med at falde i det tempo, vil den kunne overleve 60-70 år nede i jorden, siger forskerne.
Der er dog kun tale om bakterie sporer og ikke de aktive stoffer i bakterien, som slår insektlarverne ihjel.
Man vidste godt, at bakterien kunne overleve længe i andre omgivelser, men det er første gang, at forskere har vist, at den kan overleve så længe i jord. Derfor kræver brugen af bakterien ekstra omtanke.
”Hvis man vil anvende Bt-bakterien som et middel mod insektlarver, så må man regne med at den forbliver i miljøet i mange år. Man bør derfor sikre sig, at de bakterier man anvender, ikke har nogen uønskede egenskaber. Det gør man så også med den eksisterende lovgivning,” siger hovedforfatteren på studiet i en pressemeddelelse.
LÆS OGSÅ på Videnskab.dk:
Tordenskyer bugner af levende bakterier