Et internationalt hold biologer har identificeret en række kemikalier i sælers hjerner, som måske er ansvarlige for at sæler er i stand til at sove med kun halvdelen af deres hjerne ad gangen, skriver University of Toronto.
Ved at måle kemikaliebalancen i sælernes hjerner opdagede forskerne, at stoffet acetylkolin havde højere forekomst i den vågne hjernehalvdel end i den sovende. Ifølge forskerne kunne det antyde, at acetylkolin er ansvarligt for at holde os vågne og opmærksomme.
Forskerne håber, at deres fund kan være med til at hjælpe mennesker med søvnbesvær.
En overraskelse ved studiet var, at kemikaliet serotonin var tilstedeværende i lige mængder i begge halvdele af sælernes hjerner. I lang tid har man ellers troet at serotoninudskilning er med til at vække os fra sovende tilstand, men nu kunne fundene i sælerne tyde på noget andet.
Sæler i stand til at lade deres venstre hjernehalvdel sove, mens den højre forbliver vågen. Det er formentlig en biologisk forsvarsmekanisme, for ved at rævesove kan sælerne være opmærksomme og på vagt, selvom de blunder for en stund – en praktisk egenskab, hvis man er tvunget til at tage en lur i vandet, hvor farer kan komme fra mange steder. Forskning har også vist, at sæler sover med begge hjernehalvdele, når de sover på land.
Udover sæler er også delfiner i stand til at sove med en hjernehalvdel ad gangen.
Læs også på Videnskab.dk:
Hvorfor kan jeg være vågen og sove på samme tid?