KORT NYT FRA DANMARK:
Vi mennesker forbruger flere millioner tons sæbe årligt. Og man kunne måske frygte, at sæbe-stofferne, der typisk bliver skyllet ud i risten eller vasken, ender i grundvandet, søer og åer til skade for miljøet. Ny forskning viser heldigvis, at der ikke er grund til at være bekymret. Det skriver au.dk.
Seniorforsker ved Aarhus Universitet Hans Sanderson har været med til at lave studiet, som er en opgørelse over mere end 250 videnskabelige undersøgelser, der spænder over 30-40 år.
»Det er den hidtil mest omfattende og definitiv opgørelse over miljøegenskaber for stoffer, der indgår i sæbeprodukter, det vil sige personlige plejemidler og rengøringsmidler,« siger Hans Sanderson, seniorforsker ved Institut for Miljøvidenskab ved Aarhus Universitet.
Forskerne bag studiet opgjorde resultater af eksisterende forskning om anvendelse, bortskaffelse, behandling og risiko for vandmiljøet af de vigtigste sæbestoffer i Nordamerika. Og da stofferne i sæbe stort set er ens i hele verden, gælder resultaterne af de forskellige studier globalt. Den nye opgørelse leverer vigtig viden, mener Hans Sanderson.
”Stofferne er skabt, så de nedbrydes hurtigt og derved ikke udgør en risiko for miljøet. Jeg kan ikke komme i tanke om andre stoffer, der lukkes ud i miljøet i så store mængder via hverdagsbrug af os alle sammen. Det er de allermest brugte stoffer overhovedet, der ryger direkte ud i spildevandet, så det er vigtigt at have styr på dem og være sikker på, at de ikke kommer med overraskelser i rensningsanlæggene eller i miljøet,« siger Hans Sanderson.
Studiet er publiceret i tidsskriftet Critical Reviews in Enviromental Science.
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
aa