Hvordan ekstra jomfru olivenolie reducerer risikoen for Alzheimers syndrom har tidligere været et mysterium, men nu bringer et nyt studie i tidsskriftet ACS Chemical Neuroscience os tættere på et svar.
Ifølge studiet så hjælper olivenolien med at holde hjernen fri for de proteiner, der forbindes med Alzheimer’s syndrom.
Omkring 30 millioner mennesker lider af Alzheimers syndrom, men forekomsten af sygdommen er lavere i middelhavslandene end andre steder i verden. I starten mente forskere, at det kunne skyldes den sundere umættede fedtkilde, som olivenolie er, men nyere forskning peger på, at det er et stof, kaldet oleocanthal, der beskytter nerverne mod den slags skader, som alzheimers syndrom forårsager.
Det nye studie viser, hvordan oleochantal fungerer i musehjerner. Her gav det en øget vækst af proteiner og enzymer, som bekæmper det proteiner, der forårsager Alzheimers syndrom.
Læs også på Videnskab.dk:
Mayonnaise er ikke bare olie og æg