Studerende fra Aalborg Universitet er i fuld gang med at lægge sidste hånd på projektet AAUSAT3, som går ud på at bygge en satellit, der kan overvåge farvandet ved Grønland for det danske farvandsvæsen, skriver ing.dk.
I den forbindelse har de studerende udviklet en miniature-AIS-modtager (Automatic Identification System) til at opfange informationer fra skibe med.
»Jeg vil tro, det må være tæt på verdens mindste rum-AIS-modtager,« siger Jens Dalsgaard Nielsen, lektor ved Aalborg Universitet og leder af AAUSAT3-projektet.
AIS-modtageren kan bruges til at opfange oplysninger om navn, position og kurs fra de skibe, der er udstyrede med en AIS-sender. AIS-modtageren i AAUSAT3 er lige som resten af indholdet i satellitprojektet designet og bygget fra bunden af studerende ved universitetet som et led i deres uddannelse.
Selvom satellitten først skal sendes op og tages i drift i slutningen af maj, hvor den skal undersøge, om det er muligt at overvåge skibstrafikken rundt om Grønland fra 900 km højde, så er der dog allerede kommet endnu mere end blot lærerige timer ud af projektet. Aalborg Universitet har nemlig indgået en aftale med det tyske rumfartsagentur DLR (Deutche Luft und Raumfarht) om netop AIS-modtagere.
»Vores AIS-modtager skal anvendes på deres AISAT i 2012. Vi er faktisk lidt stolte af, at de har spurgt, om vi vil være payload på sådan en mission,« siger Jens Dalsgaard Nielsen.
Tysklands rumfartsagentur vil anvende dansk radiomodtager til aflæsning af skibsdata.
Læs også: Rumfart: Danmark kan spise kirsebær med de helt store