Verdens rumfartsorganisationer arbejder på højtryk for at realisere drømmen om bemandede rejser til Mars og solsystemets fjernere egne.
Det kræver en gigantisk kraftanstrengelse og et tæt internationalt samarbejde, hvor også Danmark er en aktiv medspiller. Men Danmark bidrager kun i det små, påpeger den danske rumfartsekspert Steen Eiler Jørgensen.
»Danmark er blevet meget berømt for Ørsted-satelliten i hele verden, og satellitten har samtidigt gjort det klart for os, at vi her i Danmark faktisk har utroligt meget at byde på, på rumfartsområdet,« fortæller han og fortsætter:
»Vi kan godt spise kirsebær med de store. Vi skal bare turde at gøre det. Og derfor er det også synd, at Østed-satellitten ikke er blevet fulgt op af flere store rumfartsprojekter. Den viden, som vi fik om rumfart igennem projektet, er ved at smuldre, og konsekvensen er, at vi nu er havnet på et sidespor,« siger han.
Bloggen Deep Space
Videnskab.dk vil kigge dansk rumfart i kortene, og har i den sammenhæng allieret sig med Steen Eiler Jørgensen, der er fysiker og formand for Dansk Selskab for Rumfartsforskning. Steen Eiler Jørgensen har desuden tidligere arbejdet som systemingeniør i den danske rumfartsbranche.
Fra i dag er han også rumfarts-blogger på videnskab.dk, knapt ti år efter at den danske Ørsted-satellit blev sendt op i rummet. På bloggen 'Deep Space' vil han debattere rumforskning, rumfartsteknologi og rumfartspolitik, samt kaste lys over de muligheder, som rummet giver os i dag og i fremtiden.
Fuldt blus på begejstringen
Selvom Steen Eiler Jørgensen nu kritiserer manglen på store rumfartsprojekter i Danmark, vil han i bloggen primært fokusere på alt det positive. For hvis man giver rumfart en chance, så er det en fantastisk kilde til udvikling inden for forskning og industri, samt en evig inspirationskilde for unge mennesker.
»Der er ikke noget som rumfart, der kan få børn og unge til at sige, 'hold da op, jeg skal være forsker' eller 'hold da op, jeg skal være ingeniør'. Det har vist sig at være en fantastisk motor for unges studievalg. Børn synes rummet er smadder interessant. Og det er jo fordi, at det ER fantastisk spændende. Det sætter vores egen klode og livet her på Jorden i perspektiv,« siger han.