Forskere har fundet et protein, der kan hindre dannelse af blodpropper og mindske vævs- og organskader ved blodprop i hjertet. Opdagelsen kan danne basis for udviklingen af nye lægemidler, skriver Rigshospitalet i en pressemeddelelse.
Forskerne fra Rigshospitalet har opdaget det nye protein MAP-1. Forsøg med MAP-1 i laboratoriet viser, at det kan hæmme betændelsesreaktioner i reagensglasforsøg. I væv som har mistet sin blodforsyning, kommer der paradoksalt nok en kraftig betændelsesreaktion, når blodforsyningen genetableres.
Det skyldes, at en del af kroppens immunforsvar – kaldet komplementsystemet – bliver aktiveret. Aktiveringen forårsager vævsskade i hjertet og hjernen.
»Efter nogle indledende forsøg antog vi, at MAP-1 kunne beskytte mod denne type vævsskade, og vi undersøgte derfor effekten af MAP-1 hos mus, der var blevet påført midlertidig iltmangel i hjertet, det man også kalder iskæmisk reperfusionsskade. Og MAP-1 viste sig ikke bare at kunne hindre vævsskade i hjertet, men også hæmme dannelsen af blodpropper,« fortæller professor Peter Garred fra Rigshospitalets Klinisk Immunologiske Afdeling.
Sammen med biolog, ph.d. Mikkel-Ole Skjødt og specialestuderende Anne Rosbjerg fra Rigshospitalet/Københavns Universitet samt forskere fra Harvard University i Boston står han bag studiet, der netop er publiceret i det anerkendte amerikanske tidsskrift Circulation.
Opdagelsen af MAP-1 kan danne basis for udvikling af nye lægemidler, som specifikt hæmmer de betændelsesreaktioner, der opstår som følge af blodpropper. Dermed kan MAP-1 på sigt hjælpe mange patienter med risiko for at få blodpropper i hjertet og hjernen.
Læs også på Videnskab.dk: