Danske forskere på en ekspedition til Det Arktiske Ocean fik i dag de første resultater om bord. Forskerne skal sikre, at Danmark og Grønland kan gøre krav på et stort stykke af havbunden ved Nordpolen.
Mandag indledte forskerne på den danske LOMROG III-ekspedition deres opmålinger i Det Arktiske Ocean. Deres isbryder Oden befinder sig cirka 350 kilometer fra Nordpolen.
Natten til mandag pløjede isbryderen en rende i polarisen på 25 sømil, så forskerne tidligt på eftermiddagen for første gang kunne lempe deres avancerede måleinstrumenter ud i isbryderens kølvand.
» På det sted i oceanet, vi er nået til nu, skal vi forsøge at måle tykkelsen på de aflejringer, der ligger under havbunden. Tykkelsen af aflejringerne er vigtige for, om Danmark og Grønlands indstilling til FN kan omfatte havbunden herude, forklarer ekspeditionens leder,« geofysiker Christian Marcussen til DR.dk.
Her i den dybe del af oceanet sender forskerne kraftige lydbølger mod bunden, der ligger over 4000 meter under havoverfladen. Tykkelsen af aflejringerne på bunden aflæses i de signaler, der kommer retur. Ekspeditionen fortsætter senere mod den undersøiske bjergkæde Lomonosov længere mod vest, hvor andre typer opmålinger skal foretages.
Hvis den danske ekspedition får de rette resultater med hjem, vil Danmark sammen med Grønland i 2014 stille krav til FN om et område af havbunden under Det Arktiske Ocean, der ventes at omfatte mere end 150.000 kvadratkilometer og selve Nordpolen.
Rusland og Canada ventes at kræve dele af det samme område, mens miljøbevægelsen Greenpeace ønsker hele området fredet.
LOMROG III-ekspeditionen er den sidste af tre. Ekspeditionen drives af GEUS, de geologiske undersøgelser for Danmark og Grønland på vegne af den danske og grønlandske regering. Forskerne sejlede fra den norske øgruppe Svalbard 31. juli og ventes retur til Svalbard 14. august.