En østrisk papagøje har selv opfundet redskaber, så den kan trække mad til sig, der ligger lidt for langt væk til, at den kan nå det med næbbet, rapporterer forskere i følge Livescience.
Forskerne siger, at de har set den tamme Goffin-papegøje kaldet Figaro lave og bruge et værktøj til at nå maden. De har aldrig set vilde papegøjer bruge værktøjer ude i naturen.
Hanpapegøjen Figaro blev set lege med en rullesten i det fuglebur, den bor i på et forskningscenter i nærheden af Wien. På et tidspunkt smed Figaro stenen ud af buret. Da han ikke længere kunne nå stenen med hverken næb eller klo, tog han fat i en lille pind, som han brugte til at fiske efter stenen, siger forskerne.
»For at undersøge dette nærmere lagde vi senere en nød, der hvor rullestenen havde lagt, og så filmede vi det,« siger forskeren Alice Auersperg fra University of Vienna.
»Til vores overraskelse fortsatte han ikke med at lede efter en pind, men han begyndte at bide store stykker af trådene i sit bur. Han bed det af, når det havde den rette størrelse og formede det som et rækkeredskab til at nå nødden. Det var allerede en overraskelse at se ham bruge et redskab, så vi forventede bestemt ikke, at han selv lavede et,« siger fortsætter hun.
Figaro nåede nødden med sit redskab, hver gang forskerne placerede den, så han ikke kunne nå den. Næsten hver gang han blev testet, lavede papegøjen et nyt redskab, eller han tilpassede det gamle, så det havde den rigtige form og størrelse.
Forskerne ved ikke, hvordan Figaro har lært at opfinde redskaber, men observartionerne har overbevist dem om, at dyrearter med store hjerner kan lave og bruge redskaber spontant, selv om det er udsædvanligt.
Selv om Figaro stadig er den eneste papegøje, forskerne har set opfinde et redskab, viser hans præstation, at selv dyr, der ikke er specialiseret i at bruge redskaber, kan lære at lave dem, siger forsker Alex Kacelnik fra Oxford University til LiveScience:
»… da han havde lavet sit første værktøj, så det ud som om, at Figaro vidste nøjagtigt, hvad han skulle gøre, og han tøvede ikke i de efterfølgende test,« siger forskeren.
Læs også: