Dr.dk beskrev for nyligt i artiklen ’Fertilitetshjælp øger risiko for misdannelser’, at en storstilet australsk undersøgelse, der er publiceret i New England Journal of Medicine, viser, at børn, der er undfanget med hjælp fra fertilitetsbehandling (IVF), har flere misdannelser end børn, der er skabt på naturlig vis.
Men den danske overlæge ved Fertilitetsklinikken på Rigshospitalet, Anja Pinborg, anfægter nu den konklusion. Det skriver kommnikationsvirksomheden Rostra Kommunikation i en pressemeddelelse for fertilitetsklinikken.
»Konklusionen på den australske undersøgelse er, at hvis man korrigerer for kendte risikofaktorer hos moderen og faderen, så resterer der ikke længere nogen øget risiko ved fertilitetsbehandlingen. Det betyder altså, at man ikke kan finde en egentlig risiko, som er relateret til selve fertilitetsbehandlingen, men at parrene i sig selv bærer en risiko,« siger Anja Pinborg.
Derfor undrer hun sig over overskriften ’Fertilitetshjælp øger risiko for misdannelser’, da det er stik mod konklusionen på undersøgelsen.
»Det er meget ærgerligt, at man på baggrund af en australsk undersøgelse med børn født tilbage fra 1986 til 2002 nu konkluderer, at fertilitetshjælp øger risikoen for misdannelser, når alle nye og større nordiske tal peger i den stik modsatte retning. Nemlig at risikoen for misdannelser bliver mindre og mindre samt at den let øgede risiko, som fortsat eksisterer, formentlig skyldes faktorer hos forældrene, som fertilitetshjælp ingen indflydelse har på,« siger Anja Pinborg.
Læs også: Frosne æg giver livskraftige babyer