KORT NYT FRA UDLANDET:
I mere end et århundrede har dårligt bevarede fossiler fra dinosaurer ligget gemt væk i baglokalerne hos Natural History Museum i London.
Man har ment, at de 75 millioner år gamle fossiler ikke er flotte nok til at blive vist frem for offentligheden.
Til gengæld har forskere fået lov til at undersøge ‘skraldet’, og især studierne af kloen fra en fuglelignende rovdinosaur har, ja, givet pote.
Ved hjælp af et scanning-elektronmikroskop (SEM) har forskerne opdaget, at dinosaur-kloen indeholder små ovale strukturer, som forskerne mener er røde blodceller, skriver The Independent om studiet, der er publiceret i tidsskriftet Nature Communications.
Undersøgelserne afslørede også tegn på tilstedeværelsen af fibre, der ligner kollagen – et protein, der findes i bindevæv, sener, hud og knogler.
»Selvom rester af blødt væv tidligere er blevet fundet i sjældne, exceptionelt godt bevarede fossiler, er det særligt interessante ved vores studie, at vi har fundet strukturer, der minder om blodceller og kollagen-fibre i fragmenterede og dårligt bevarede fossiler,« siger Susannah Maidment, der er en af forskerne bag opdagelsen.
»Vores studie hjælper os med at forstå, at bevarede bløde væv kan være mere udbredte i dinosaur-fossiler, end vi hidtil har troet,« mener Susannah Maidment, der er postdoc på Imperial College London.
I morgen har filmen Jurassic World premiere i Danmark. I den første film i Jurassic-serien – Jurassic Park fra 1993 – bruger forskere DNA fra dinosaurblod fundet i en gammel myg, der har været bevaret i en klump rav, til at klone dinosaurer.
Det ser dog ud til at være nærmest umuligt at finde bare brudstykker af dinosaur-DNA i de nye fund, tilføjer Susannah Maidment.
»Der er ikke noget genetisk materiale. Der er ingen tegn på det overhovedet. Men det vil være uklogt at sige ‘aldrig’ i videnskab. Hvem ved, hvad vi kan finde, hvis vi ser godt nok efter,« siger hun.
Læs også:
Kan man finde en velbevaret dino?
Sådan finder du dinosaurer i Danmark
Kan man vække en Tyrannosaurus til live igen?
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
js