Et tværfagligt projekt på DTU skal nu forsøge at svare på et spørgsmål, der presser sig på i medierne, blandt pendlerne, hos politikerne og aktørerne selv: Kan den danske togtrafik gøres mere robust og driftsikker på køreplanerne – kan vi få tog til tiden?
Hvor den hidtidige forskning på området har fokuseret meget på enkeltdele i togdriften, undersøger det nye forskningsprojekt en mængde variabler, der alle påvirker målet om flere tog til tiden.
Køreplaner, spor, signaler, tog og passagerer har alle en betydning i forhold til robusthed, og i projektet analyserer man både de enkelte variabler og samspillet mellem dem.
»For at sige det enkelt, så er der behov for at gøre noget på dette område, hvis den kollektive transport i form af tog nogensinde skal kunne hamle op med privatbilismen.«
»For det produkt, vi har herhjemme i dag, er bare ikke godt nok til, at man kan få bilisterne til at tage toget,« siger David Pisinger, professor ved DTU Management Engineering og projektleder for RobustRailS.
Skal skabe grønnere trafik
Målet med projektet er at kunne demonstrere, hvordan transportsektoren kan blive grønnere, altså hvordan flere mennesker og større mængder gods kan transporteres med et samlet lavere energiforbrug og mindre miljøpåvirkning i forhold til at bruge biler og lastvogne.
»Togdriften er det bedste alternativ til at skabe en mere bæredygtig transportsektor. Men på grund af oplevelsen af, at køreplanen ikke er pålidelig, så vælges toget fra. Forsinkelserne kan på mange måder kaldes symptomet på, at driften ikke er robust nok – og det er her, vi tager et tværfagligt tjek af realiteterne,« siger David Pisinger.