KORT NYT FRA DANMARK:
Forskere har nu fundet årsagen til, at en behandling af patienter med spredt tarmkræft virker på nogle men ikke på andre.
Den nye viden vil føre til en mere individuel og bedre behandling af patienter med tarmkræft, fortæller Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.
Patienter med kræft i tyk- og endetarm, hvor sygdommen har spredt sig, behandles i dag med en kombination af celledræbende stoffer, som under ét kaldes FOLFOX4.
Nogle patienter kan desuden have gavn af at blive behandlet med antistoffet panitumumab sammen med FOLFOX4. Det kræver dog, at lægerne først laver en genetisk analyse af patientens kræftvæv, for panitumumab virker ikke hvis kræftcellerne har en ændring – en mutation – i genet KRAS.
Men selv om panitumumab kun gives til patienter, der har et normalt KRAS-gen, har nogle patienter alligevel ingen gavn af panitumumab. Hidtil har man ikke kunne afgøre, hvilke af disse patienter det drejer sig om. Men nye forkningsresultater viser, at det kan lade sig gøre, at udpege patienter i denne gruppe, som ikke har gavn af behandlingen.
Forskningen viser, at også andre mutationer er afgørende for, om panitumumab virker eller ej.
Den nye viden vil inden for et par måneder blive indført på danske sygehuse, skriver Kræftens Bekæmpelse i deres pressemeddelelse.
Resultaterne er netop offentliggjort i det ansete videnskabelige tidsskrift New England Journal of Medicine.
Læs også:
Kun lille effekt af miljøgifte på vores forplantningsevne
Fri abort: Derfor holder vi fast i 12 ugers-grænsen
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ibp