Kun lille effekt af miljøgifte på vores forplantningsevne
Miljøgifte har ikke en så alvorlig effekt på fertiliteten som hidtil frygtet, konkluderer et danskledet internationalt studie, som i dag fremlægges i København.

Miljøgiftene PFC og PCB har længe været under mistanke for at skade menneskets forplantningsevne. Men nu viser det hidtil største forskningsprojekt på området, at stofferne kun påvirker vores forplantningevne minimalt. Resultaterne fremlægges i dag i København.

Miljøgiftene PFC og PCB har længe været under mistanke for at skade menneskets forplantningsevne. Men nu viser det hidtil største forskningsprojekt på området, at stofferne kun påvirker vores forplantningevne minimalt. Resultaterne fremlægges i dag i København.

I dag fremlægges resultaterne af det store danskledede EU-studie, Climate Change, Environmental Contaminants and Reproductive Health (CLEAR).

Studiets overordnede mål har været at undersøge, hvorvidt global opvarmning øger udbredelsen af miljøgifte såsom PCB og PFC-stoffer, og om dette vil påvirke fertiliteten blandt de eksponerede personer.

Det tyder det ikke på, lyder det fra en af studiets danske koordinatorer, Jens Peter Bonde, der er klinisk professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet.

»Mange vil måske mene, at vi i forvejen vidste en masse om miljøgiftes negative indvirkning på fertilitet, men med det studie vi nu har lavet, kan vi konkludere, at miljøgiftene ikke har en markant effekt på forplantningsevnen,« siger han til Videnskab.dk.

Samtidig viser undersøgelsen, at den globale opvarmning kun vil øge udbredelsen af miljøgiftene i meget lille omfang.

Hidtil største undersøgelse af miljøgifte og fertilitet

1.400 gravide kvinder og 600 mandlige ægtefæller fra Grønland, Ukraine og Polen har indgået i forskningsprojektet, der er den hidtil største undersøgelse af miljøgiftenes giftighed for mennesker.

Selvom der ikke umiddelbart er fundet beviser for en alvorlig indvirkning på fertiliteten, så fandt forskerne alligevel en række sundhedsskadelige konsekvenser af miljøgiftene udbredelse.

Vores undersøgelse viser, at miljøgiftene overordnet set ikke ser ud til at medføre nogen markante ændringer i forplantningsevnen

Jens Peter Bonde, Københavns Universitet

»Vi har fundet mindre sammenhænge mellem nogle af de undersøgte miljøgifte og hormonpåvirkninger hos mænd samt deres sædkvalitet,« forklarer Jens Peter Bonde, men tilføjer, at det er usikkert, om det har en klinisk effekt.

»Vi vil hellere lægge vægt på at vi har lavet omfattende analyser af koncentrationen af disse miljøgifte i blodet hos mænd og kvinder, og at det overordnede billede ser fredeligt ud.«

Ingen  markante ændringer i forplantningsevnen

Studiet indeholder dog en række forbehold – blandt andet at det primært har set på den mandlige fertilitet, og at undersøgelserne ikke fortæller meget om udviklingen af de fostre, som udsættes for miljøgiftene.

Men Jens Peter Bonde understreger, at det altid vil være muligt at finde usikkerheder, når miljøgiftes sundhedsskadelige effekt undersøges.

CLEAR-projektet har haft fokus på en række udvalgte miljøgiftstoffer, forklarer han, men at der findes mange andre udover dem, og derfor vil det være svært nogensinde at lave en komplet undersøgelse.

»Men hvad, vi gerne vil hæfte os ved, er, at vores undersøgelse viser, at miljøgiftene overordnet set ikke ser ud til at medføre nogen markante ændringer i forplantningsevnen hos mennesker,« siger Jens Peter Bonde.

CLEAR-projektet har været under udarbejdelse siden 2010 og er et EU-finansieret projekt med en pris på 3,2 millioner euro. Projektet, der har deltagelse fra otte medlemslande, er blevet koordineret af en dansk styregruppe.
 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.