Ph.d.-studerende fra Aarhus Universitet har udviklet en maske, der kan stoppe et epileptisk anfald på 20 sekunder, skriver Ingeniøren.
Udelukkende ved at regulere åndedrættet, kan maske stoppe et anfald meget hurtigere end andre metoder, der tager op til fem-ti minutter, før de virker.
Masken virker ved hjælp af en genåndingspose og en særlig membran medvirker til at forhøje mængden af kuldioxid i indåndingsluften. Det gør at pH-værdien i blodet falder, hvilket har øjeblikkelig virkning på nervesystemet, der stopper det epileptiske anfald.
Forsøg med masken har vist sig at kunne stoppe krampeanfald indenfor 20 sekunder.
Tidligere har man forsøgt sig med gasflasker, der kunne øge indholdet af kuldioxid i indåndingsluften, men de var både dyre at få fat i, og de var upraktisk tunge af have med sig rundt.
Ph.D-studerende Troels Johansen fra Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet undrer sig over, at en sådan maske ikke allerede var på markedet.
» Jeg blev meget overrasket over, hvor simpelt det i virkeligheden var at udvikle masken. Så at den ikke allerede findes på markedet, må vel skyldes, at medicinalvirksomhederne ikke er interesserede i udviklingen af en maske som behandling, og at de, der fabrikerer masker, investerer meget lidt i innovation,« siger Troels Johansen til Ingeniøren.
Læs også på Videnskab.dk: