KORT NYT FRA DANMARK:
En ny bakterie fundet i Gobi-ørkenen kan omdanne sollys til energi på samme måde som planter. Man troede førhen, at bakterie-slægten Gemmatimonadetes var yderst sjælden, men nu viser undersøgelser, at den er langt mere udbredt end antaget, fortæller Syddansk Universitet i en pressemeddelse.
Postdoc Yonghui Zeng fra Nordisk Center for Jordens Udvikling ved Syddansk Universitet har i samarbejde med lektor Jens Baumbach fra Syddansk Universitet fundet ud af, at den fotosyntetiske bakterie findes stort set overalt – især i jord og rensningsanlæg.
»Nu ved vi, at denne bakterie har et talent for fotosyntese; vi ved, at den er meget udbredt, og vi ved, at fotosyntese-generne kan overføres til andre organismer. Det gør den relevant for de forskere, der arbejder med at gøre den bioteknologiske arbejdshest, E. coli, fotosyntetisk – og dermed i stand til at producere biobrændstof på en mere økonomisk måde,« fortæller forskningsleder Yonghui Zeng i pressemeddelsen.
Tidligere har man fundet 6 andre bakterier med denne egenskab, men i den nye bakterie er generne for fotosyntese samlet i en gruppe i stedet for at være spredt over hele genomet.
»Dette er meget interessant, fordi det giver mulighed for at flytte gruppen af fotosyntese-gener over i en anden bakterie, der så kan bruge generne. Man kan f. eks. være interesseret i at overføre gruppen af gener til bakterien E. coli og dermed udstyre E. coli med evnen til at bruge sollys til at producere biobrændstof,« forklarer Yonghui Zeng, som har forsket i bakterien, i pressemeddelsen.
Ved at overføre generne for fotosyntese til E.coli-bakterier kan de bruges til at lave billigere biobrændstof.
Det nye studie er publiceret i tidsskriftet Environmental Microbiology.
Læs også:
Bakterier æder elektricitet – og omdanner det til biobrændsel
Fotosyntese: Sådan klarer planter solens skrappe stråler
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
agr