KORT NYT FRA DANMARK
Forskere fra Københavns Universitet har udviklet et stykke software, der kan analysere de enorme mængder data fra en genomsekventering på få timer. Det skriver Biotech Research & Innovation Centre ved Københavns Universitet i en pressemeddelelse.
»Mængden af information, som en genomforsker skaber og lægger til grund for et stykke videnskabeligt arbejde, er vokset millionfold i løbet af de seneste to årtier. I dag består udfordringen ikke i at skabe data, men i at udforske dem og udlede betydningsfulde konklusioner. Det kan dette analyseværktøj, som vi kalder ‘EaSeq’, hjælpe med,« siger Lektor Klaus Hansen, der leder forskningsgruppen hos BRIC, i pressemeddelelsen.
Softwaren er udviklet til at analysere data fra en såkaldt ChIP-sekventering. Med denne type sekventering kan man fastslå forskellige cellekomponenters tilstedeværelse i genomet, og hvordan de aflæser DNA’et.
»Det er vores håb, at vi ved at gøre denne proces mere gennemførlig, gør det muligt for forskere at tilvejebringe sådan viden hurtigere, og i sidste ende bedre inddrage forståelsen af, hvordan cellerne bruger genomet til udvikling og anvendelse af behandlinger i sundhedsvæsenet,« Mads Lerdrup, der er lektor hos BRIC, i pressemeddelelsen.
Ifølge pressemeddelelsen kan genomforskere nemt vente uger på at få svar på nogle analyser, fordi det ofte kræver hjælp fra specialister. Med værktøjet kan forskerne i højere grad selv arbejde med datamængderne og afprøve hypoteser.
Forskernes studie er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Structural and Molecular Biology.
Læs også:
Danskere udvikler ny teknik til at se på DNA
Kortlægning af gener sker hurtigere end nogensinde
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
aml