For første gang er rævens dværgbændelorm – Echinococcus multilocularis – fundet i en sønderjysk ræv. Det betyder, at jyder nu skal holde øje med, om de bliver smittet med den ulækre snylter, skriver DTU Veterinærinstituttet.
»Fundet viser, at der er en risiko for, at man kan blive smittet med Echinococcus multilocularis i Danmark. Risikoen er formentlig lille, men folk bør være opmærksomme på det og tage deres forbehold,« siger Heidi L. Enemark, der er seniorforsker ved DTU Veterinærinstituttet.
Smitte kan have fatale konsekvenser
Ormen kan have fatale konsekvenser for mennesker. Fundet understreger, at man bl.a. bør være opmærksom på hygiejnen især i omgang med dyr.
Echinococcus multilocularis kan smitte til mennesker, hvor de i larvestadiet angriber leveren.
Mennesker smittes gennem kontakt med afføring fra smittede dyr f.eks. ræve og hunde, så det er vigtigt at have god hygiejne i særdeleshed, når man håndterer dyr. Ejere af jagthunde bør således være særligt opmærksomme på risikoen for smitte, ligesom tæt kontakt med byræve f.eks. via fodring menes at udgøre en risiko for mennesker.
Rovdyr herunder ræve, mårhunde og hunde bliver smittet ved at spise mus eller andre gnavere, hvor larvestadiet af bændelormen findes som cyster i leveren. De kan ligeledes bære på æg i pelsen, hvis de f.eks. har rullet sig i afføring fra smittede dyr.
Katte kan også smittes, men er i modsætning til andre rovdyr dårlige værter for Echinococcus multilocularis, idet parasitten ved eksperimenter kun etablerer sig i ringe udstrækning og tillige producerer færre æg pr. orm. Katte menes bl.a. derfor ikke at udgøre en væsentlig risiko i forbindelse med smitte til mennesker.
Sidst der blev fundet Echinococcus multilocularis i danske ræve var i 2000, da de blev konstateret i tre ræve fra Københavnsområdet.
Læs også: Parasitter i hjernen giver epilepsi