En norsk forsker har opdaget et molekyle i immunforsvaret, som kan hjælpe med at helbrede mus for pest. Molekylet kan måske blive et alternativ til antibiotika.
Norske forskere har opdaget et nyt immunforsvarsmolekyle, som i fremtiden kan hjælpe os i kampen mod alvorlige infektioner og sygdomme.
Molekylet hedder NLRP12 og er et såkaldt signalmolekyle. Det vil sige, at molekylet er i stand til at opdage, når fremmede bakterier kommer ind i vores system, hvorefter det kan advare vores immunforsvar. Når immunforsvaret således bliver advaret af signalmolekylet, mobiliserer det sig mod de fremmede bakterier.
Da de forskerne gav mus en modificeret form for pest, kunne pestbakterierne ikke gemme sig for molekylet NLRP12, og musene overlevede den dødbringende sygdom.
»Vi håber, at dette kan bruges til at udvikle medikamenter, som hjælper immunforsvaret med at opdage bakterier, som ellers ville snige sig udenom,« siger forskeren Egil Lien til forskning.no.
Hun er professor i medicin ved Norges Teknisk Naturvidenskabelig Universitet NTNU og docent ved University of Massachusetts Medical School i USA.
Egil Lien og hendes kolleger har brugt den dødbringende pestbakterie Yesinia Pestis og dens nære slægtning Yesinia psedotuberculosis til at undersøge, hvordan NLRP12 molekylet opfører sig.
Ved at indføre bakterierne i mus fandt forskerne ud af, at det molekylet NLRP12 advarede immunforsvaret mod den fremmede fjende. Og når immunforsvaret på den måde blev i stand til at opdage bakterierne, kunne det bekæmpe dem, og musene overlevede uden større vanskeligheder.