KORT NYT FRA UDLANDET:
Et sjældent samarbejde mellem nordkoreanske og vestlige forskere har undersøgt jorden under en farlige vulkan ved den kinesisk-koreanske grænse. Det skriver Nature.com.
»Nu kan vi begynde at kigge på vulkanens indre,« siger Kayla Iacovino, der er vulkanolog ved US Geological Survey i Menlo Park i Californien, USA.
Hende og hendes kolleger, ført an af Ri Kyong-Song fra Jordskælvsadministrationen i Pyongyang i Nordkorea, brugte seismiske data til at finde smeltet sten under bjerget. Deres opdagelser er netop udgivet i tidsskriftet Science Advances.
Mount Paektu eller Changbaishan, som den kaldes på den kinesiske, menes at være en af områdets farligste vulkaner.
Omkring år 946 gik den i udbrud i et af de største vulkanudbrud nogensinde registreret i historien, hvor den skød så langt væk, at den badede Japan i aske. I dag bor der mere end 1,6 millioner mennesker indenfor 100 kilometer af vulkanen.
»Denne vulkan er stille i øjeblikket, men den har helt klart potentiale. Vi er nødt til at holde øje med den,« siger James Hammond, der er seismolog ved Birkbeck, University of London i England, til Nature.com.
Udbrud kan ske så langt væk som 20 kilometer fra bjergets top, fortæller Haiquan Wei, der er vulkanolog ved Kinas Jordskælvsadministration i Beijing, der har studeret bjergets tidligere aktivitet.
Fordi vulkanen ligger på den nordkoreanske grænse har forskningen været mangelfuld.
»Mennesker har brugt hele deres liv på at studere vulkanen, men har aldrig set den fra den anden side,« siger Kayla Iaovinco til Nature.com.
Læs også:
Flot video af Islands største vulkanudbrud i 200 år
Derfor kommer vulkaner i udbrud
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ams